Apie sveikatą nebūtina kalbėti rimtai. Priešingai: kuo rimčiau apie ją kalbama, tuo labiau norisi maištauti ir į pirkinių krepšelį prisikrauti saldžių, spalvotų  guminukų ir gazuotų gėrimų. Sveika gyvensena tik tuomet taps neatsiejama kiekvieno piliečio dalimi, kai ji natūraliai, o ne priverstinai įsikomponuos į gyvenimą. Visi moka abėcėlę, o ar galėtumėte išvardyti sveikatai naudingus produktus, kurių pirmosios raidės sutaptų su lietuviška abėcėle (išskyrus nosines raides)? Mes pabandėme!

 

sveikata

Sveiki produktai pagal abėcėlę:

 

  • Aktyvinta anglis dažniausiai rekomenduojama, kai sutrinka virškinimas, pučia pilvą, kaupiasi dujos, apsinuodijus maistu.

 

  • Bananuose yra daug kalio, kuris stiprina širdį ir padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą.

 

  • Citrinos turi daug vitamino C ir padeda pasveikti nuo peršalimo.

 

  • Česnakas vadinamas vaistu nuo visų ligų. Tai universalus vaistas, natūralus antibiotikas.

 

  • Dilgėlės slopina uždegimą, gerina kraujo krešėjimą, stiprina kraujagysles, mažina plaukų slinkimą, padeda atsikratyti tamsių paakių.

 

  • Erškėčių vaisiai turi 10 kartų daugiau vitamino C negu juodieji serbentai, kitų vertingų mikroelementų. Padeda greičiau atsigauti po infekcinių ligų, kai nustatomas vitaminų trūkumas, net tirpdo akmenis inkstuose ir tulžyje.

 

  • Ėriena ant lietuvių stalo gana retai patenka, nors be reikalo. Ši mėsa sveika, bet gana sunkiai virškinama. Turi fluoro, todėl padeda išvengti ėduonies ir aterosklerozės.

 

  • Figos valo kepenis ir normalizuoja jų veiklą, malšina alkio jausmą, padeda nuo depresijos, mažina mažakraujystės pavojų.

 

  • Granatas turtingas vitamino C. Granatų sultis rekomenduojama vartoti vyrams, kad išvengtų erekcijos sutrikimų. Gydo uždegimus, mažina kraujospūdį, gerina hormonų veiklą, didina hemoglobino lygį.

 

  • Hekas (jūros lydeka). Baltą žuvį rekomenduojama rinktis dėl mažesnio kalorijų kiekio. Jūros lydekose gausu B grupės vitaminų, seleno, jodo – mineralų, kurie svarbūs gerai skydliaukės funkcijai palaikyti.

 

  • Imbieras mažina pykinimą, gali padėti nuo alergijos ir bronchinės astmos, gerina virškinimą, gydo peršalimo ligas.

 

  • Ybiškės (okra) – lietuviams dar mažai žinoma egzotiška daržovė turi daug skaidulų, mažina cholesterolį, turi daug antioksidantų, dezinfekuojančių medžiagų.

 

  • Javai – tai vienas iš pagrindinių šiuolaikinių žmonių maisto produktų, aprūpinantis organizmą baltymais, angliavandeniais, vitaminais ir kitomis medžiagomis.

 

  • Kaliaropės – vitamino C jose daugiau nei baltagūžiuose kopūstuose, reguliuoja kraujo spaudimą, stiprina širdį, mažina cukraus lygį kraujyje.

 

  • Linų sėmenys naikina žarnyno parazitus, valo organizmą, turi daug naudingų skaidulų, riebalų rūgščių.

 

  • Moliūguose yra cinko, seleno, kurie stabdo senėjimo procesus.

 

  • Nakvišos ir iš jų spaudžiamas aliejus reguliuoja moterų menstruacijų ciklą, palengvina menopauzės simptomus, gerina odos ir plaukų būklę.

 

  • Ožragė – prieskonis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis, veikia raminančiai, skatina žaizdų gijimą, mažina kraujo spaudimą, gerina kraujo sudėtį.

 

  • Paprikos naudingos sergantiems diabetu, gerina atmintį, gali padėti nuo nemigos, suteikia energijos.

 

  • Ridikėlių rekomenduojama vartoti, kai vargina virškinimo sutrikimai, nusilpus imuninei sistemai. Dėl unikalių medžiagų ridikėliai gali net sumažinti galvos skausmą.

 

  • Sezamų sėklose gausu cinko, kuris didina kaulų tankį, gali apsaugoti nuo osteoporozės, mažakraujystės, rekomenduojamos žmonės, kuriuos vargina nerimo sutrikimai, depresija.

 

  • Špinatai turi daug B grupės vitaminų, provitamino A, vitamino C, K, mineralų – kalio, magnio, suteikia energijos ir gerina bendrą sveikatos būklę.

 

  • Topinambai arba bulvinė saulėgrąža valo organizmą, stiprina širdį, turi daug vitaminų.

 

  • Uogos (bet kokios) yra labai sveikas produktas, jose yra daug vitaminų ir kitų mikroelementų, antioksidantų, mažinančių laisvųjų radikalų žalą.

 

  • Ūmėdėse yra vitamino B2 ir nikotino rūgšties, gerinančios nervų sistemos veiklą.

 

  • Vingrūnės – tai melsvieji dumbliai, labai maistingas produktas, stiprina imuninę sistemą, papildo geležies ir vitamino B12 atsargas. Ypač rekomenduojamas vegetarams ir veganams.

 

  • Zefyrai, dietologų nuomone, yra vieni sveikiausių saldumynų. Jie yra gana nekaloringi, turi baltymų ir gliukozės. Tačiau renkantis zefyrus, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar juose nepridėta galimai kenksmingų priedų bei, žinoma, jais nepiktnaudžiauti.

 

  • Žalioji arbata turi daug antioksidantų, suteikia energijos, žvalumo, gali sumažinti vėžio, širdies ligų riziką.