Velykų desertai – tai ne tik šokoladiniai kiaušiniai. Tai ir įvairūs pyragaičiai, tortai, sausainiai ir kiti saldumynai. Tradiciškai Velykų desertai ruošiami iš kiaušinių, sviesto, varškės. Papildomai galima dėti džiovintų vaisių arba cukatų, šokolado, vaisinių džemų, riešutų (migdolų, lazdynų). Skoniui pagerinti naudoti prieskonius (vanilę, cinamoną, imbierą), citrusinių vaisių žieveles (citrinų, apelsinų) ir pan.

 

desertai

Konditeriniai krepšeliai su kremu ir abrikosais

 

 

  • 225 g tepamo sūrio
  • 400 ml sutirštinto pieno
  • 80 ml citrinų sulčių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 240 g minkšto sviesto
  • 180 g miltų
  • 50 g miltelinio cukraus
  • Šaukštas krakmolo
  • Konservuotų abrikosų puošti

 

Gaminimas

 

Išplakti tepamą sūrį. Pamažu maišant supilti pieną, citrinos sultis ir vanilę. Uždengti ir laikyti šaldytuve 8 valandas arba per naktį. Išsukti sviestą, miltus, miltelinį cukrų ir krakmolą, kol gausis vientisa masė. Suformuoti maždaug 3 cm skersmens rutuliukus. Sudėti juos į konditerinių krepšelių formeles, suformuoti kraštelius ir subadyti tešlą šakute. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160°, 20 – 25 minutes arba kol taps gražios, auksinės rusvos spalvos. Palikti atvėsti. Krepšelius užpildyti sūrio kremu ir papuošti konservuotų abrikosų puselėmis.

 

36 porcijų

100 g apie 243 kcal

Paruošimo laikas: apie 180 min

 

Angliškas Velykų keksas

 

Marcipanui:

  • 250 g miltelinio cukraus
  • 250 g migdolų miltų
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis migdolų ekstrakto

Pyragui:

  • 175 g sviesto arba margarino
  • 175 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 175 g miltų
  • Druskos pagal skonį
  • Malto cinamono pagal skonį (nebūtinai)
  • 300 g razinų ar kitų džiovintų vaisių
  • Pusė citrinos žievelės
  • 8 šaukštai konjako arba romo
  • 1 – 2 šaukštai abrikosų džemo
  • Kiaušinis

 

Gaminimas

 

Razinas arba džiovintus vaisius išmirkyti konjake arba rome geriausia per naktį. Paruošti marcipaninę pastą: sumaišyti migdolų miltus su milteliniu cukrumi, sudėti gerai išplaktus kiaušinius ir viską sumaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Baigiant įpilti migdolų ekstrakto ir vėl išmaišyti. Trečdalį migdolų pastos iškočioti į 18 cm skersmens apskritimą. Orkaitę įkaitinti iki 140°. Kepimoo formą ištepti riebalais. Paruošti tešlą pyragui: išsukti minkštą sviestą su cukrumi, kol masė taps puri ir vientisa, tada nuolat maišant po vieną įmušti kiaušinius. Supilti sijotus miltus, druską, cinamoną, mirkytas razinas ir tarkuotą citrinos žievelę. Gerai išmaišyti. Sudėti pusę tešlos į kepimo formą, uždėti migdolų pastos apskritimą ir uždengti likusia pyrago tešla. Kepti įkaitintoje orkaitėje 60 – 75 minutes. Po to palikti pyragą atvėsti. Atvėsusį pyragą aptepti abrikosu džemu. Likusią migdolų pastą padalyti į dvi dalis. Pusę iškočioti į pyrago dydžio apskritimą ir uždėti ant kekso viršaus. Iš likusių suformuoti rutuliukus ir jais papuošti kepinį. Aptepti plaktu kiaušiniu. Orkaitę įkaitinti iki didžiausios temperatūros ir kepti keksą 1 – 2 minutes, kol marcipanas taps auksinės rudos spalvos. Tada išimti iš orkaitės ir atvėsinti.

 

4 porcijų

100 g apie 375 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val. 40 min

 

Velykų desertas

 

  • 300 ml riebios grietinės
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 2 citrinos
  • 50 ml citrinos sulčių
  • 2 kiaušinių baltymų
  • Citrinų žievelių puošti

 

Gaminimas

 

Baltymus išplakti iki putų. Gerai išmaišyti grietinę su cukrumi. Citrinas nuplauti su karštu ir nutarkuoti žievelę. Dalį atidėti puošimui, o likusį sumaišyti su saldžiu grietinės ir baltymų putų kremu. Desertą padalyti į 4 dalis ir papuošti citrinų žievelėmis.

 

4 porcijų

100 g apie 345 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti