Suflė gaminamas gana paprastai. Svarbiausia prisiminti kelias pagrindines taisykles: kiaušinių baltymus prieš tai reikia atvėsinti šaldytuve, o kai jau yra išplakti iki standžių putų, masę reikia labai atsargiai, per 2 – 3 kartus sumaišyti su likusia tešla.

 

sufle

Suflė pavadinimas skamba labai rafinuotai ir net šiek tiek paslaptingai. Tai yra šiek tiek apkeptas pyragas iš kiaušinių trynių ir iš iki standžių putų išplaktų kiaušinių baltymų, sumaišytas su kitais ingredientais. Suflė gali būti pikantiškas pagrindinis patiekalas arba kaip saldus desertas.

 

Pavadinimas suflė, kilęs iš prancūziško žodžio: „soufflé“ ir reiškia išpūstas, pripūstas. Iš tiesų iškepusi plikytas kremas ir išplakti kiaušinių baltymai ir suteikia suflė tokią konsistenciją. Pirmą kartą suflė receptą 1742 metais užrašė Vincentas La Chappelle receptų knygoje „Le Cuisinier Moderner“. Žodis suflė anglų literatūroje pirmą kartą paminėtas Louiso Ude‘o receptų knygoje „French Cook“ 1813 metais, o jau 1845 metais tai tapo dar vienu, labai įprastu, nieko per daug nestebinančiu receptu.

 

 

Vasario 28-ąją minima nacionalinė šokoladinės suflė diena. Į Gineso rekordų knygą įrašyta didžiausia pasaulyje suflė, kurią iškepė Palestinos mieste, Nabluse. Suflė svėrė maždaug 1765 kg ir buvo apie 74 metrų ilgio. Tačiau, nepaisant to, didžiulė minia šią milžinišką suflė sušveitė vos per 10 minučių!

 

Apelsininė suflė

 

  • Didelis apelsinas
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai miltelinio cukraus
  • 1,5 šaukštelio krakmolo
  • Sviesto kepti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Baltymus atskirti nuo trynių ir padėti į šaldytuvą bent 20 min. Nulupti apelsiną ir pašalinti baltą dalį, po to pertrinti per sietelį. Gautas sultis su minkštimu supilti į karščiui atsparų indą, sumaišyti su milteliniu cukrumi ir krakmolu. Apelsinų masę virti ant mažos ugnies. Sumaišyti su kiaušinių tryniais. Po to atsargiai sumaišyti su iki standžių putų išplaktais baltymais. Suflė supilti į sviestu pateptą kepimo indą ar indelius ir kepti gerai įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Paruoštą suflė pabarstyti milteliniu cukrumi ir papuošti apelsinų žievelėmis.

 

4 porcijos

100 g apie 351 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti