Šiaurinėje Europos dalyje auga nedideli krūmeliai, vedantys rūgštokas, bet labai naudingas sveikatai uogas. Lietuvoje raudonos uogos renkamos nuo rugpjūčio iki  rugsėjo mėnesio. Bruknės naudojamos liaudies medicinoje, kulinarijoje. Rūgštokų, sultingų uogų dedama į saldžius desertus, mėsos patiekalus ar raugintus kopūstus.

 

  • 100 g bruknių
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 100 g juodojo šokolado
  • 100 g sviesto
  • 50 g miltų
  • Šaukštelis prieskonių mišinio meduoliams

Gaminimas

 

Atskirti trynius nuo baltymų. Trynius išsukti su cukrumi. Baltymus išplakti iki putų. Šokoladą sutrupinti ir ištirpinti vandens vonelėje. Kai šokoladas pradės tirpti, sumaišyti su sviestu. Nukelti nuo ugnies. Į šokolado masę supilti trynius ir išmaišyti. Visus miltus (išskyrus vieną šaukštą) sumaišyti su prieskoniais ir supilti į šokolado masę. Vėl gerai išmaišyti. Bruknes apvolioti likusiuose miltuose ir sudėti į tešlą. Atsargiai sukrėsti kiaušinių baltymus ir išmaišyti. Skardą ištepti riebalais, pabarstyti miltais. Supilti tešlą. Kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje 30 – 40 minučių.

 

100 g apie 331 kcal

Spausdinti