Šaltuoju metų laiku itin mėgstamos sriubos, kurios sušildo ir suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Jas nesunku paruošti iš pačių įvairiausių ingredientų. Sveikiausios sriubos gaminamos iš šviežių, nekaloringų produktų. Svarbu nepadauginti druskos ir riebalų. Be to, sriubas galima virti iš maisto likučių ir taip sukurti naujus sriubų receptus. Eksperimentuoti verdant sriubą galima ir net pageidautina!

 

"sriubos"

Šviežių daržovių sriubos – pačios sveikiausios. Į jas gali būti dedama morkų, pomidorų, svogūnų, cukinijų, saldžiųjų paprikų, kopūstų, taip pat naudingų savybių turinčių žolelių – bazilikų, raudonėlių, lauro lapų. Į tokias sriubas dažnai dedama makaronų, bulvių, ryžių arba kruopų – sveikų angliavandenių. Tokia soti sriuba gali būti valgoma net kaip pagrindinis pietų ar vakarienės patiekalas.

 

Vienos iš sveikiausių sriubų – žuvienės. Virtoje žuvyje ir daržovėse (svogūnuose, salieruose, morkose, petražolėse) yra aminorūgšties histidino, kuris neleidžia susidaryti augliams ir mažina kraujo spaudimą. Žuvis yra geras sveikų baltymų šaltinis. Ją valgyti sveika širdžiai. Grietinę ir sviestą šiose sriubose galima keisti alyvuogių aliejumi, turinčiu sveikų mononesočiųjų riebalų rūgščių. Žuvys turi daug vitaminų A, D, E, B1, B12, B6.

 

Prancūziškos svogūnų sriubos skaidrios, todėl tinka žmonėms, norintiems sulieknėti. Tačiau, žinoma, į šią sriubą nereikėtų dėti per daug kaloringo sūrio ir duonos skrebučių. Puikų skonį šiai sriubai suteikia jautienos sultinys, svogūnai, česnakai ir dažnai baltasis vynas. Svogūnuose bei česnakuose gausu sulfidų, kurie, kaip manoma, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, mažina kraujo spaudimą, skystina kraują ir mažina kraujo krešulių susidarymo riziką. Svogūnuose randami flavonoidas kvercetinas saugo nuo širdies ligų.

 

Vištienos sultinys nuo senų laikų garsėja kaip natūralūs vaistai nuo peršalimo ligų, nuovargio. Juose yra liesų baltymų, daug daržovių.

 

3 sočių sriubų receptai

 

Gruziniška charčio sriuba su vištiena

 

  • 500 g vištienos
  • 800 g pomidorų
  • 4 svogūnai
  • 3 – 4 skiltelės česnako
  • 150 g graikinių riešutų
  • 4 l vandens
  • Šaukštelis šafrano
  • Salierų, kalendrų lapų pagal skonį
  • Druskos, maltos, aitriosios paprikos pagal skonį
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Vištieną supjaustyti norimo dydžio gabalais, užpilti vandeniu, kaip užvirs nugraibyti putas ir virti ant vidutinės ugnies. Likus 15 minučių iki tol, kol mėsa išvirs, sudėti smulkintus svogūnus. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, sutrinti per sietelį ir pavirti 10 minučių. Graikinius riešutus, česnakus, kalendras, salierus sumalti, paskaninti aitriąja paprika, šafranu, sudėti prie pomidorų ir dar pavirti 5 minutes. Po to pomidorų masę supilti į vištienos sultinį ir virti ant mažos ugnies dar 5 minutes. Paruoštą sriubą pabarstyti šviežiais, smulkintais žalumynais.

 

6 žmonėms

100 ml apie 40 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

 

Itališka žuvienė

 

  • 1 kg įvairių žuvų
  • Morka
  • Svogūnas
  • 2 pomidorai
  • 2 salierai
  • 100 g petražolių
  • Skiltelė česnako
  • 1,5 – 2 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Krapų puošti

 

Gaminimas

 

Žuvų filė supjaustyti ir padėti į šaldytuvą. Žuvų galvas ir uodegas užpilti šaltu vandeniu ir virti ant mažos ugnies, nugraibant putas, kartu su smulkintu svogūnu, kol suminkštės (30 – 40 min). sultinį nukošti. Likus 10 minučių įdėti druskos ir išmaišyti. Morkas sutarkuoti, salierus, pomidorus, petražoles, česnaką smulkiai supjaustyti. Į sultinį sudėti morkas su pomidorais ir pavirti 5 minutes. Kai sriuba užvirs, sudėti žuvų filė. Paskaninti prieskoniais. Virti dar 10 minučių.Paruoštą sriubą pabarstyti šviežiais, smulkintais krapais.

 

6 žmonėms

100 ml apie 25 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Prancūziška svogūnų sriuba

 

  • 500 g svogūnų
  • 150 ml sauso baltojo vyno
  • 1 – 1,5 l jautienos sultinio
  • 30 g sviesto
  • 150 g sūrio
  • 2 šaukštai miltų
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas cukraus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Duonos džiūvėsėlių pagal skonį
  • Žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Keptuvėje pašildyti alyvuogių aliejų ir ištirpinti sviestą. Pakepinti svogūnus, supjaustytus žiedais, apie 10 min. Įdėti cukraus ir kepinti, kol taps gražios rudai auksinės spalvos. Sumažinti ugnį, supilti baltąjį vyną ir troškinti, kol išgaruos. Įdėti miltų ir išmaišyti. Jautienos sultinį pašildyti, sudėti keptus svogūnus, puodą uždengti ir virti 30 minučių. Duonos džiūvėsėlius pabarstyti tarkuotu sūriu. Sudėti į sriubą. Viršų pabarstyti smulkintais žalumynais.

 

4 žmonėms

100 ml apie 92 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

Spausdinti