Šaltus žiemos savaitgalius jaukiausia leisti namuose ir, pavyzdžiui, gaminti ką nors skanaus arba kažką, ko niekada nesate gaminę anksčiau. Štai kelios patiekalų idėjos, kurios sušildys, kai už lango spaudžia šaltukas!

 

Minestronė su mėsos kukulaičiais

 

receptai

  • 350 g maltos mėsos (gali būti kalakutiena, vištiena ar kt.)
  • Nedidelė cukinija
  • Raudona paprika
  • Morka
  • Svogūnas
  • Petražolių pagal skonį
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 2 – 2,5 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio Provanso žolelių mišinio

 

Gaminimas

 

Į puodą įpilti vandens. Morką, cukiniją, papriką ir svogūną smulkiai supjaustyti. Pirmiausiai keptuvėje šiek tiek (ne ilgiau nei 10 minučių) apkepinti morkas, po to cukinijas. Į verdantį vandenį sudėti pakepintas daržoves. Iš maltos mėsos su druska ir pipirais suformuoti kukulaičius. 3 – 4 minutes kukulaičius apkepti keptuvėje ir sumesti į sriubą. Svogūnus pakepinti ir sudėti į sriubą paskutinius. Paskaninti Provanso žolelių mišiniu ir smulkintomis petražolėmis. Virti ne ilgiau nei 15 – 20 minučių, kad daržovės nebūtų pervirusios. Sriubą pilti į dubenėlius, įdėti vyšninių pomidorų ir papuošti likusiais žalumynais.

 

6 porcijų

100 g apie 41 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Kiauliena saldžiarūgščiame padaže

 

  • 500 g kiaulienos
  • 580 g konservuotų ananasų
  • 2 morkos
  • 2 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • 3 šaukštai sojų padažo
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Morkas, svogūnus ir česnakus supjaustyti. Kiaulieną nuplauti po šaltu vandeniu, nusausinti ir supjaustyti gabalėliais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių apkepti kiaulieną, kol įgaus gražią, auksinę rudą spalvą. Paskaninti druska ir pipirais, ir sumažinti ugnį. Troškinti, kol mėsa bus visiškai iškepusi. Jeigu reikia, papildomai įpilti vandens. Ananasus supjaustyti. Morkas, svogūnus ir česnakus pakepinti kitoje keptuvėje apie 2 minutes. Įpilti 100 ml vandens, uždengti ir sumažinti ugnį. Supilti konservuotus ananasus su sultimis, pomidorų pastą, actą, sojų padažą ir patroškinti pora minučių. Krakmolą sumaišyti su šaukštu vandens ir sumaišyti su troškintomis daržovėmis. Sudėti keptą kiaulieną, vėl viską išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.

 

4 porcijų

100 g apie 231 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

 

Desertas „Sniego gniūžtės“ su vaniliniu padažu

 

  • 8 kiaušinių baltymai
  • 0,2 g vanilinio cukraus
  • 0,5 g citrinos rūgšties
  • 100 g cukraus

Padažui:

  • 500 ml pieno
  • 10 g miltų
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį

 

Gaminimas

 

Atšaldytų kiaušinių baltymus išplakti iki tvirtų putų, palaipsniui supilti cukrų, po to citrinos rūgštį ir gerai išmaišyti. Su šaukštu iš masės formuoti kamuoliukus ir dėti į verdantį vandenį. Virti 3 – 5 minutes. Tada išgriebti iš vandens, sudėti į lėkštę ir aplieti padažu. Paruoši padažą: išsukti trynius su cukrumi ir supilti pieną. Miltus šiek tiek pakepinti, kad įgautų auksinį atspalvį ir sumaišyti su trupučiu pieno, kad nebūtų gumulėlių. Supilti į trynių masę ir išmaišyti. Indą su padažu užkelti ant ugnies ir maišant gerokai pavirinti, bet neleisti, kad užvirtų. Įpilti vanilės ekstrakto, išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.

 

4 – 6 porcijų

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti