Nors ne tokia girdėta, Šiaurės dieta ne mažiau veiksminga ir sveika kaip Viduržemio jūros regiono mitybos planas. Pagal šią dietą rekomenduojama valgyti vietiniame klimate augančias daržoves, vaisius ir uogas, paukštieną ir žvėrieną ir kt. Kaip ir Viduržemio jūros, taip ir Šiaurės dietoje gausu riebiųjų omega rūgščių ir antioksidantų.

 

Į kasdienę mitybą reikia įtraukti šiaurinėje Europos dalyje derančias uogas, mėlynes ir tekšes, lapinius ir gūžinius kopūstus, liesą žvėrieną (elnieną ar ėrieną).

 

Pagrindiniai Šiaurės dietos mitybos principai:

 

  • Valgyti maistą, užaugintą vietiniame regione ir kuris būdingas konkrečiam sezonui.
  • Rinktis neskaldytų grūdų produktus. Ypač daug vertingųjų medžiagų turi miežiai, rugiai ir avižos.
  • Į mitybą įtraukti žuvį: lašišą, skumbrę ir menkę.
  • Valgyti namuose gamintą maistą. Manoma, kad namuose ruošto maisto valgymas jau psichologiniame lygmenyje gali priversti susimąstyti apie mitybos įpročius.
  • Valgyti daugiau daržovių. Kuo daugiau nesudėtingai paruoštų daržovių įtrauksite į savo kasdieninę mitybą, tuo geriau. Pavyzdžiui, vakarykštes virtas daržoves pagardinkite actu, kaparėliais, garstyčiomis, petražolėmis ir alyvuogių aliejumi. Rekomenduojama vartoti daugiau nekaloringų šakninių daržovų: burokų, pastarnokų, morkų, žalios spalvos daržovių kaip žirniai, špinatai, porai, uogų: aviečių, mėlynių, braškių, tekšių.
  • Naudoti daugiau prieskonių. Šiaurietiškuose kraštuose natūraliai auga mėtos, krapai, petražolės, pelėtrūnai.