Žiemą sezoninių vaisių ir daržovių pasirinkimas yra gana skurdus. Tačiau mitybos specialistai vis tiek randa, ką pasiūlyti valgyti ir šiuo metu. Juk vietinė produkcija daug sveikesnė, o sezoninė mityba tinkamesnė lietuvių skrandžiui. Šiuo metu galima valgyti briuselinius kopūstus, džiovintus grybus, spanguoles. Siūlome pasigaminti tris patiekalus, kuriuose naudojami būtent šiek produktai!

 

valgiai

Apkepas iš briuselinių kopūstų

 

  • 400 g briuselinių kopūstų
  • 150 – 200 g sūrio
  • 200 – 300 g grietinės
  • Raudona paprika
  • 25 g petražolių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kitų prieskonių pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Maltų džiūvėsėlių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Nupjauti viršutinius kopūstų lapus ir šiek tiek pagrindo. 3 – 5 minutes apvirti verdančiame vandenyje. Tada nupilti vandenį, sudėti briuselinius kopūstus į kepimo indą, išteptą aliejumi ir pabarstytą maltais džiūvėsėliais. Sūrį sutarkuoti, žalumynus susmulkinti. Išimti sėklas ir supjaustyti papriką. Grietinę sumaišyti su sūriu, petražolėmis ir paprika, paskaninti prieskoniais. Sudėti šią masę ant kopūstų ir kepti įkaitintoje orkaitėje 20 – 30 minučių.

 

 

4 porcijų

100 g apie 209 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Džiovintų grybų sriuba

 

  • 7 bulvės
  • 30 g džiovintų grybų
  • 2 morkos
  • 3 svogūnai
  • Krapų, petražolių pagal skonį
  • 100 ml 20 % grietinėlės
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti, supjaustyti ir sudėti į verdantį vandenį. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti tarkuotas morkas su supjaustytais svogūnais. Šiltame vandenyje išmirkytus grybus, nuplauti ir nusausinti. Po to vėl užpilti šiltu vandeniu ir palaikyti 5 min. Nuspausti vandens perteklių. Pjaustyti nebūtina. Sudėti į keptuvę prie morkų su svogūnais, įpilti vandens ir troškinti, kol išgaruos vanduo. Tada sumaišyti su grietinėle. Supjaustyti krapus, petražoles. Sumaišyti su grybų mišiniu. Sudėti bulves, įpilti dar vandens, jei reikia, ir palaukti, kol užvirs. Geriausia palaukti dar valandą. Grybų aromatas sriuboje labiausiai atsiskleidžia po valandos, kai sriuba išverda. Tada pašildyti ir patiekti.

 

5 porcijų

100 g apie 182 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Kuskuso salotos su spanguolėmis, cukinijomis ir mėtomis

 

  • 80 g kuskuso
  • Cukinija
  • 40 g džiovintų spanguolių
  • 5 g mėtų
  • Aitrioji paprika
  • 160 g rikotos
  • Radicchio salota
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Supilti kuskusą į puodą, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palaukti, kol kruopos išbrinks. Griežinėliais supjaustytą cukiniją pakepinti ant grotelių. Smulkiai supjaustyti aitriąją papriką. Supjaustyti mėtas ir salotas. Visus ingredientus sumaišyti su kuskusu, tik baigiant gaminti sudėti rikotą ir džiovintas spanguoles. Apšlakstyti salotas alyvuogių aliejumi.

 

 

2 porcijų

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti