Sausi pusryčiai daugeliui atrodo kaip greitas ir sveikas pasirinkimas dienos pradžiai. Prekybos centruose jų pasirinkimas labai gausus, tačiau mitybos požiūriu ne visi iš jų yra lygiaverčiai. Kaip nepasiklysti parduotuvių lentynų džiunglėse ir išsirinkti vertingiausius?

 

Rinkitės sausus pusryčius, kuriuose yra ne mažiau nei 3 – 5 gramai skaidulų vienoje porcijoje.

 

Sveiki gali būti ir tie sausi pusryčiai, kurių sudėtyje yra cukraus, tačiau porcijoje jo neturėtų būti daugiau nei 5 gramai. Kai kuriuose dribsniuose būna džiovintų vaisių, kurie yra natūralaus cukraus šaltinis. Tokie sausi pusryčiai gali būti sveiki, jei cukrus neįvardijamas sudedamųjų dalių pradžioje ir jeigu į juos dar neįdėta kitokio cukraus rūšių: fruktozės, gliukozės, sirupo, medaus, rudojo cukraus…

 

Sausi pusryčiai neturėtų būti labai kaloringi. Porcija dribsnių neturėtų viršyti 120 kalorijų normos.

 

Reikėtų vengti tokių sausų pusryčių, kuriuose yra hidrintų riebalų. Įrodyta, kad net nedidelės hidrintų riebalų dozės gali pakelti cholesterolio lygį kraujyje. Dribsniuose sočiųjų riebalų neturėtų būti daugiau nei 2 gramai. Sveikatai naudingesni tokie sausi pusryčiai, kuriuose yra nesočiųjų riebalų ir nedaug kalorijų. Nesotieji riebalai gali sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir aprūpinti organizmą maistinėmis medžiagomis, omega 3 riebiosiomis rūgštimis.

 

Pirmoje sudėtinių dalių sąrašo vietoje turėtų būti neskaldyti grūdai ir avižos. Rafinuoti grūdai gamybos proceso metu praranda dalį vertingų vitaminų ir mineralų.