Šarminės dietos pagrindą sudaro vegetarinė mityba (vaisiai, sojų produktai, riešutai, grūdai ir ankštinės daržovės). Dietos šalininkai rekomenduoja vengti rūgščių išsiskyrimą skatinančių maisto produktų: mėsos, žuvies, paukštienos, pieno produktų, apdorotų maisto gaminių, baltojo cukraus, baltų miltų, alkoholio ir kofeino.

 

Šarminės dietos esmė, kad tam tikrų produktų vartojimas gali palaikyti idealią kūno pH pusiausvyrą. Žmogaus pH yra nevienodas skirtinguose organuose, pavyzdžiui skrandžio pH yra nuo 1,35 iki 3,5 pH, nes rūgštinė terpė reikalinga virškinti maistą. Kraujas yra labiau šarminis, jo pH svyruoja nuo 7,35 iki 7,45 pH.

 

Mityba, kurioje gausu gyvūninės kilmės baltymų, gali sumažinti šlapimo pH, todėl gali susidaryti inkstų akmenys. Manoma, kad šarminė dieta gali sulėtinti kaulų tankio mažėjimą ir sustiprinti raumenis, atsikratyti arba palengvinti nugaros skausmus. Manoma, kad laikantis mitybos plano galima išvengti vėžio.

 

Laikantis dietos 80 procentų kasdien suvartojamo maisto turėtų būti šarminis, likę 20 procentų – rūgštinis. Vieno valgymo metu galima suvartoti nedidelį kiekį baltymų (mėsos, vištienos, žuvies ar ankštinių daržovių), grūdų (rudųjų ryžių) ar saldžiųjų bulvių ir daug daržovių.

 

Dauguma mano, kad citrusiniai vaisiai skatina rūgščių išsiskyrimą, tačiau organizme jie atkuria šarminę pusiausvyrą. Citrinas reikėtų vartoti reguliariai.

 

Rekomenduojama išgerti ne mažiau 8 stiklinių vandens per dieną. Vanduo išplauna rūgščių perteklių iš organizmo.

 

Šarmų pusiausvyrą palaiko žalioji, vaistažolių arbatos, sojų pienas, natūralus medus, vaisių sultys, dauguma vaisių, ypač raukšlėtasis melionas (Cantaloupe), greipfrutai ir kiviai, visos daržovės, alyvuogės ir avyvuogių aliejus, linų sėmenų aliejus.