Vasaros pabaigoje spygliuoti šaltalankių krūmai apsipila skaisčiai oranžinėmis, sultingomis uogomis. Vietiniai Tibeto gyventojai šaltalankius vadino šventomis Himalajų uogomis. Tai iš tiesų ypatinga uoga, turtinga omega riebiųjų rūgščių, antioksidantų, vitaminų A, C, E ir kitų.

 

Smulkios, gelsvai ar rausvai oranžinės uogos rūgštoko skonio. Nuo seno kinų tradicinėje medicinoje vartojamos skrandžio, kraujotakos ir kvėpavimo sutrikimams gydyti. Šaltalankių dažnai dedama į sultis, gaiviuosius gėrimus, uogienes, kosmetikos ir medicinos produktus.

 

Bandymų su gyvūnais metu išsiaiškinta, kad šaltalankių uogos apsaugo ir gydo virškinamojo trakto opas, kurias sukelia triukšmas, radiacija, vibracija ir rūgštinė terpė. Tokie rezultatai įkvėpė mokslininkus giliau panagrinėti šaltalankių poveikį žmogaus sveikatai. Bandyme su žmonėmis dalyvavo 30 žmonių, sergančių virškinimo sistemomis ligomis. Jie turėjo vartoti šaltalankių papildus mėnesį laiko. Virš 76 procentų ligonių pajuto pagerėjimą.

 
  • Šaltalankių uogose yra dešimt kartų daugiau vitamino C negu apelsinuose.
  • Augalijos pasaulyje šaltalankiai yra vienas iš gausiausių vitamino E šaltinių.
  • Šaltalankių aliejumi buvo gydomi Černobylio atominės avarijos aukos.
  • Rusijoje šaltalankių aliejų naudojo kosmonautai, kurie juo tepdavo odos žaizdas, nudegimus, atsiradusius po to, kai grįždavo į Žemės atmosferą.
  • Šaltalankių sultys 2008 metų Olimpinių žaidynių Kinijoje metu paskelbtos nacionaliniu gėrimu.
  • Šaltalankiai gydo aknę, kitas odos ligas, padeda numesti svorio.

Organizmą stiprinantis šaltalankių gėrimas:

 
  • 500 g šaltalankių
  • 240 ml vandens
  • 3 šaukštai cukraus

Gaminimas

 

Šaltalankių uogas nuplauti ir užpilti karštu vandeniu. Po poros minučių uogas sutraiškyti. Susidariusias sultis nupilti per marlę. Kartoti, kol uogose nebeliks sulčių. Paskui sultis atskiestu šiltu vandeniu, kuriame ištirpintas cukrus.