Vasarą nesinori ilgai stovėti prie viryklės. Apskritai rečiau norisi šilto maisto. Tačiau sveikai maitintis būtina, jei norisi būti žvaliems ir stipriems, tad ką daryti? Išeitis galėtų būti šaltos, vitaminingos sriubos. Jas paruošti labai paprasta vos per kelias minutes. Visus sriubai reikalingus ingredientus užtenka sumesti į elektrinį trintuvą, paspausti mygtuką ir pietūs paruošti!

 

"šalta sriuba"

Manoma, kad sriubos atsirado tada, kai žmonės pradėjo maistą gaminti ant ugnies. Tada, kai maisto produktų dažnai stigdavo, sriuba tapdavo pagrindiniu patiekalu, kurį paruošti pigu, nesudėtinga (tiesiog sumesti turimus produktus į puodą) ir sotu. Sriubą valgė tiek turtingi, tiek vargšai, tiek sveiki, tiek ligoniai, kurie kieto maisto negalėjo praryti. Nuo tautos priklauso, kokie ingredientai dažniausiai sumetami į sriubos puodą. Ispanija garsėja gaspaču, Italija – minestrone, Rusija – barščiais, Lietuva – šaltibarščiais ir pieniškomis sriubomis.

 

Didieji atradimai įvyksta netikėtai. Tai, kas vieną dieną laikoma nesėkme, kitą dieną garbinama už išradingumą. Istorikai mano, kad sriuba atsirado tada, kai kažkas išvirė pernelyg skystą košę. Dabar tokios skystos košės arba kitaip tirštos sriubos dažniausiai gaminamos iš krakmolingų daržovių: pupų, žirnių, morkų, bulvių ir kt.

 

Kodėl sveika valgyti sriubą?

 
  • Sriuba verdama iš daržovių, vaisių, kurių sveikatos specialistai rekomenduoja suvartoti 5 – 7 porcijas per dieną. Žinoma, apvirta žaliava netenka dalies vitaminų ir mineralų, tačiau tai vis tiek geriau negu nieko.
 
  • Sriubos yra maistingos. Sriuba su pupelėmis, liesa mėsa ar žuvimi aprūpina organizmą liesais baltymais. Pomidoruose yra likopeno, kuris yra stiprus antioksidantas, galintis sumažinti vėžio (ypač prostatos) riziką. Daržovių sriubose gali būti vitaminų A ir C. Kreminėse sriubose – kalcio bei vitamino D.
 
  • Daugelis sriubų, verdamos su liesa mėsa, yra nekaloringos, todėl jų rekomenduojama valgyti norintiems sulieknėti arba išsaugoti patrauklias kūno linijas. Sriuboms rekomenduojama naudoti neriebius sultinius, liesą pieną ar grietinėlę. Sriubą taip pat galima sutirštinti įdėjus šiek tiek virtų, trintų baltųjų pupelių, nugriebti riebalus.
 
  • Suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Sriubose yra daug vandens, todėl jos greitai užpildo skrandį ir suteikia mažiau kalorijų negu valgant kietą maistą. JAV buvo atliktas tyrimas, kurio metu viena studentų grupė kasdien turėjo valgyti ryžių arba vištienos sriubą, o kita – ryžių arba vištienos apkepą. Tie, kurie valgė sriubą, suvartojo mažiau kalorijų negu tie, kurie valgė apkepą. Tai dar vienas iš gausybės įrodymų, kodėl sriubą vartoti sveika – tiek šiltą, tiek šaltą!
 

Burokėlių ir pomidorų tyrsriubė

 
  • 130 g burokėlių
  • 2 pomidorai
  • 2 raudonos paprikos
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • Apelsino sultys
  • 120 ml vandens
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Paskui sumaišyti su vandeniu ir paskaninti druska.

 

100 g apie 27 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Kreminė cukinijų sriuba

 
  • 350 g cukinijų
  • 50 g bazilikų
  • 100 g graikinių riešutų
  • 500 ml vandens
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, citrinos sulčių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Paskui sumaišyti su vandeniu ir paskaninti druska. Galima įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir išmaišyti.

 

100 g apie 75 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Kreminė morkų sriuba

 
  • 200 g morkų
  • 100 g migdolų
  • 600 ml vandens
  • Druskos, česnakų, citrinos sulčių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Migdolus per naktį arba 8 – 10 valandų išmirkyti vandenyje. Paskui nuplauti, nuvalyti, sudėti į elektrinį trintuvą, įpilti šiek tiek vandens ir sumalti iki vientisos masės. Skystį nukošti per sietelį arba marlę. Jeigu netrukdo migdolų gabalėliai, galima ir nenukošti. Į migdolų pieną sudėti prieš tai nuvalytas ir smulkiai supjaustytas arba sutarkuotas morkas, išspaustą česnaką, įberti druskos. Indą sandariai uždaryti, gerai sukratyti.

 

100 g apie 74 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Pomidorų sriuba

 
  • 250 g pomidorų
  • 1 – 2 raudonos paprikos
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • Morka
  • 200 ml vandens
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Paskui sumaišyti su vandeniu ir paskaninti druska. Galima įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir išmaišyti.

 

100 g apie 41 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

Spausdinti