Kai karšta labiausiai norisi ledų. Tačiau pirkti riebių, su daug cukraus ir kitų abejotinos vertės ingredientų, nurodytų etiketėse, nesinori. Tradicinius ledus galima pakeisti sveikesne alternatyva – šaldytu jogurtu.

 

jogurtas

JAV, Kanadoje ir Europoje šaldyto jogurto desertai yra labai madingi. Vis dėlto nebūtina lankytis kavinėse, norint jo paskanauti, nes nesunku ir namie patiems pasigaminti!

 

Šio deserto pagrindas visuose receptuose yra natūralus jogurtas. Tai reiškia: liesas ir be vaisių, ir kitų priedų, nes tokiuose jogurtuose krakmolo ir cukraus yra daugiau nei pieno baltymų ir gerųjų bakterijų. Pats geriausias pasirinkimas yra graikiškas jogurtas.

 

Kitas svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį: šaltis šiek tiek pakeičia deserto skonį ir kvapą. Tai reiškia, kad jie tampa mažiau saldesni ir kvapnesni negu nešaldyti. Nepamirškite to, kai ragausite kambario temperatūros masę, galite įdėti šiek tiek daugiau cukraus, uogų ir vaisių.

 

Šokoladinis šaldytas jogurtas

 

  • 300 g natūralaus jogurto
  • 100 g šokolado, kuriame kakavos sausųjų medžiagų ne mažiau nei 70 %
  • 100 g 15 %grietinės
  • 2 šaukštai nesaldintų kakavos miltelių
  • 0,25 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Šokoladą ištirpinti vandens vonelėje. Kaitinant šokoladą nuolat pamaišyti, kad neprisviltų ir tirptų tolygiai. Grietinę sumaišyti su kakavos milteliais ir druska. Kai šokoladas ištirpsta, išplakti su grietine ir sumaišyti su druska ir kakavos. Įdėti jogurto, vanilės ekstrakto ir išplakti su elektriniu trintuvu. Uždengti ir padėti į šaldytuvą 1 val. Vėl išplakti ir padėti į šaldytuvą 4 – 5 val.

 

3 porcijos

100 g apie 221 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 val. 30 min

 

Braškinis šaldytas jogurtas

 

  • 450 g braškių
  • 240 g natūralaus jogurto
  • 130 g cukranendrių cukraus
  • Šaukštelis šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 2 šaukšteliai vyšnių brendžio (nebūtinai)

 

Gaminimas

 

Braškes supjaustyti. Sumaišyti su cukrumi ir brendžiu (jeigu naudojate), kol cukrus visiškai ištirps. Uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje 2 val., retkarčiais pamaišant. Tada braškes sudėti į elektrinį trintuvą, supilti jogurtą ir citrinų sultis ir sutrinti iki tyrės konsistencijos. Uždengti ir padėti į šaldytuvą 1 val. Vėl išplakti ir padėti į šaldytuvą 4 – 5 val.

 

2 – 3 porcijos

100 g apie 221 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 val. 30 min

 

Vanilinis šaldytas jogurtas

 

  • 370 g natūralaus jogurto
  • 150 g cukranendrių cukraus
  • Šaukštelis natūralaus vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Sumaišyti jogurtą, cukrų, vanilės ekstraktą elektriniu trintuvu. Plakti, kol cukrus visiškai ištirps. Uždengti ir padėti į šaldytuvą 1 val. Vėl išplakti ir padėti į šaldytuvą 4 – 5 val.

 

6 porcijos

100 g apie 221 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 val. 30 min

 

Veganiškas, bananinis šaldytas jogurtas

 

  • 2,5 banano (šaldyti)
  • 2 šaukštai vandens (dar geriau – migdolų pieno)
  • Kakavos arba tarkuoto šokolado, riešutų, cinamono puošti

 

Gaminimas

 

Elektriniu trintuvu sutrinti bananus su šiek tiek vandens iki jogurto konsistencijos. Jeigu reikia, įdėti šiek tiek ledo. Papuošti riešutais, užberti tarkuoto šokolado ir (arba) cinamono ir iš karto patiekti.

 

1 – 2 porcijos

100 g apie 221 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 val. 30 min

Spausdinti