Tam, kad šv. Velykos būtų iš tikrųjų ypatingos, reikia skanaus maisto. Jeigu paklaustume, koks maistas yra ypatingas, kiekvienas iš mūsų pateiktų skirtingus atsakymus. Vieniems švenčių stalas neįsivaizduojamas nuo jau klasika tapusių patiekalų, kurių receptai ir gaminimo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. Kitiems norisi kiekvienais metais išbandyti šį tą naujo. Juk ir šv. Velykos – atsinaujinimo metas. Tad galbūt laikas atnaujinti ir savo šventinį stalą?

 

Keptas Velykų kumpis

 

"Velykų kumpis"

  • 1 kg kiaulienos kumpio, sprandinės arba mentės
  • 2 česnako skiltelės
  • Šaukštelis stalo garstyčių
  • Šaukštelis Dižono garstyčių
  • Maltų, juodųjų pipirų, druskos ir kitų prieskonių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Česnako skilteles padalinti į 4 – 5 dalis. Padaryti tiek pat įpjovimų kiaulienos kumpyje ir į juos įdėti po dalelę česnako. Dviejų rūšių garstyčias sumaišyti su druska ir prieskoniais ir ištrinti šiuo mišiniu mėsą. Palikti valandą marinuotis. Kumpį gerai įvynioti į foliją, įdėti į kepimo indą, įpilti 120 ml vandens ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Kepti valandą, tada išvynioti iš folijos ir kepti dar 45 minutes. Ar mėsa iškepusi patikrinti, prapjovus aštriu peiliu: turi išsiskirti skaidrios sultys. Keptas kumpis gali būti patiekiamas tiek karštas, tiek šaltas.

 

6 žmonėms

100 g apie 351 kcal

Paruošimo laikas: apie 180 min

 

 

Kepta vištienos krūtinėlė, įdaryta mocarela ir smidrais

 

  • 400 g vištienos krūtinėlių filė
  • 55 g mocarelos
  • 8 smidrai
  • 25 g džiūvėsėlių su itališkų žolelių prieskoniais
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Vištienos krūtinėlių filė pamušti ir ištrinti druska bei pipirais. Ant kiekvienos krūtinėlės dėti po 4 smidrus ir į lygias dalis padalinto tarkuoto mocarelos sūrio. Po to suvynioti vištienos krūtinėles. Sudėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Pabarstyti džiūvėsėliais ir itališkų žolelių mišiniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 25. Patikrinti, ar mėsa iškepusi, galima pradūrus šakute: turi sunktis skaidrios sultys. Galima patiekti su keptomis arba virtomis bulvėmis arba virtais ryžiais.

 

2 žmonėms

100 g apie 128 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

 

Sluoksniuotos Velykų salotos

 

  • 100 g salotų
  • 10 – 12 špinatų lapų
  • 10 – 12 vyšninių pomidorų
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Žalia paprika
  • 300 g žaliųjų žirnelių
  • Morka
  • 6 kiaušiniai
  • 55 g tarkuoto čederio
  • 100 g kiaulienos kumpio
  • 250 ml majonezo
  • 0,5 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
  • Šaukštelis cukraus
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visas daržoves nuplauti ir nusausinti. Į salotų dubens apačią dėti sluoksnį plėšytų salotų ir špinatų lapų. Dėti sluoksnį per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Tada dėti sluoksnį kietai virtų, susmulkintų kiaušinių, paskaninti garstyčiomis. Dėti sluoksnį raudonojo svogūno žiedų ir smulkintų svogūnų laiškų. Po to dėti sluoksnį supjaustytos paprikos, tarkuotų morkų, nuplikytus karštu vandeniu žirnelius ir keptos, smulkintos kiaulienos. Kiekvieną sluoksnį pabarstyti druska ir pipirais. Viršų pabarstyti tarkuotu čederio sūriu ir atsargiai viską pamaišyti.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 132 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti