Ruduo ir riešutai – neatsiejami vienas nu kito. Ruduo – ne tik grybų, bet ir riešutų sezonas. Valgyti riešutus – labai sveika, žinoma, jei nevargina alergija. Riešutai yra naujo augalo gemalas. Pati gamta pasirūpina, kad juose būtų visko, ko reikia vystymuisi: riebalų, baltymų ir angliavandenių tinkamomis proporcijomis.

 

riesutai

Riešutų valgyti itin rekomenduojama asmenims, dirbantiems intensyvų fizinį ir protinį darbą, nes jie greitai užpildo visas mitybos spragas. Sakoma, kad vienas graikinis riešutas per dieną gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, sumažina cholesterolį. 10 graikinių riešutų sergančiam širdies ir kraujagyslių ligomis, sveikatos būklę gali apsunkinti. Tad riešutus, kad ir kokie jie būtų naudingi, reikia vartoti atsargiai.

 

Riešutai yra labai vertingų augalinių riebalų šaltinis, kurie yra labai svarbūs, nes šiuolaikinio žmogaus mityboje yra per daug gyvulinės kilmės riebalų ir per mažai augalinės. Salotos su šiek tiek kapotų riešutų yra daug naudingesnės organizmui negu kiaušiniai ir kumpis pusryčiams.

 

Lietuviams yra naudingiausi tie riešutai, prie kurių esame pripratę, kuriuos mūsų protėviai vartojo maistui ilgą laiką, nes mes turime genetinę atmintį ir geriau virškiname vietinį maistą. Taigi, lietuviams naudingiausi lazdyno ir graikiniai riešutai.

 

Purus kisielius su lazdyno riešutais

 

  • 3 šaukštai kapotų lazdyno riešutų
  • 1,5 l pieno
  • 6 šaukštai plaktos grietinėlės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 4 šaukštai krakmolo
  • 2 šaukštai kakavos miltelių
  • 1 g malto cinamono
  • Vanilės ankštis
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kapotus lazdyno riešutus be luobelės užpilti šiek tiek pieno, įdėti cukraus, 3 šaukštus krakmolo ir užvirinti. Po to palikti atvėsti. Užvirinti likusį pieną su vanile. Ištirpinti likusį krakmolą, kakavą, cinamoną nedideliame kiekyje pieno ir supilti į verdantį pieną. Įdėti šiek tiek druskos, kad nesusidaryti plėvelė. Atvėsinti. Pilti į stiklines sluoksniais: vienas sluoksnis su lazdyno riešutais, kitas – su vaniliniu pienu. Papuošti plakta grietinėle.

 

4 porcijų

100 ml apie 450 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Paštetas iš lazdyno riešutų

 

  • 200 g lazdyno riešutų (be luobelės)
  • 100 g varškės
  • Grietinės pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskatų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Įkaitinti keptuvę, pašildyti riešutus ir sutrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti riešutų masę su varške ir grietine, druska, pipirais ir muskatais, kol masė bus vientisa. Prieš patiekiant atšaldyti.

 

6 – 8 porcijų

100 ml apie 467 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Makaronai su graikiniais riešutais

 

  • 250 g kietųjų kviečių miltų makaronų
  • 200 – 300 g virtos vištienos krūtinėlės
  • Svogūnas
  • 40 g graikinių riešutų
  • 2 skiltelės česnako
  • 250 ml grietinės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskatų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Makaronus išvirti  pasūdytame vandenyje. Iškaulinėti virtą vištieną, jei yra. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kol taps permatomi. Sudėti vištieną ir kepinti maišant 10 minučių, įdėti druskos ir pipirais. Sudėti kapotus riešutus ir česnakus ir užpilti grietine. Įdėti muskato ir virti, kol padažas sutirštės. Sudėti makaronus, sumaišyti ir pora minučių palikti pastovėti.

 

4 porcijų

100 ml apie 362 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti