Žiemą mitybos specialistai neretai rekomenduoja valgyti raugintų maisto produktų, nes jie yra gerai žarnyno veiklai labai reikalingų probiotikų šaltinis. Žinomiausi iš jų, be abejo, yra rauginti kopūstai ir agurkai. Tačiau naudingų savybių turi ne tik jie, bet ir miso pasta, kefyras ir net rauginti obuoliai. Ką gaminti iš jų?

 

rauginti

Miso sriuba

 

  • 150 g tofu (sojų varškės)
  • 8 cm kombu arba nori jūros dumblių
  • 3 šaukštai raudonos miso pastos
  • 3 – 4 svogūnų laiškai
  • 300 ml vandens
  • 400 ml iš anksto išvirto daržovių sultinio

 

Gaminimas

 

Tofu supjaustyti. Dumblius užpilti vandeniu ir palaikyti 1 val. Tada virti ant vidutinės ugnies, kai užvirs, išgriebti jūros dumblius. Supilti vandenį ir sultinį, ir vėl palaukti, kol užvirs. Miso pastą sumaišyti su sultiniu, kol ištirps. Tada supilti atgal į puodą, sudėti pjaustytą tofu ir plonai pjaustytus jūros dumblius. Palaukti dar minutę ir išjungti ugnį. Po to sudėti smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus.

 

4 porcijų

100 g apie 57 kcal

Paruošimo laikas: apie 80 min

 

Duona be mielių su kefyru

 

  • 840 g visadalių grūdų miltų
  • 720 ml kefyro
  • 200 ml augalinio aliejaus
  • Šaukštelis sodos
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Miltus sumaišyti su druska ir soda. Sumaišyti kefyrą su aliejumi ir supilti į miltų mišinį. Išminkyti tešlą (jei reikia, įdėti dar miltų). Suformuoti norimo dydžio duonos kepaliukus ir sudėti ant kepimo popieriumi iškloto kepimo indo. Keptai gerai įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Po to duoną apversti ir pakepti dar 10 min.

 

10 – 12 porcijų

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Rauginti obuoliai

 

  • 3 – 4 obuoliai
  • Cinamono lazdelė
  • 1 l vandens
  • Jūros arba Himalajų druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į vandenį įmesti cinamono lazdelę ir įdėti druskos. Kai užvirs, gerai išmaišyti. Tada nukelti nuo ugnies ir palikti visiškai atvėsti. Nulupti obuolius, išimti sėklas ir supjaustyti minkštimą. Tankiai sudėti obuolių griežinėlius į steriliai išvalytą stiklainį. Tada užpilti vandeniu su cinamonu ir druska. Uždengti marle arba popieriumi ir laikyti 5 dienas vėsioje, tamsioje vietoje. Nepamiršti 2 kartus per dieną pamaišyti obuolius medine mentele arba plastikiniu šaukštu. Tada sandariai uždaryti (jeigu dangtelis metalinis, tada stebėti, kad obuoliai su juo nesiliestų) ir padėti į šaldytuvą. Raugintus obuolius galima valgyti ir vienus, bet jie tinka ir prie įvairių karštų patiekalų, užkandžių ir salotų.

 

4 – 6  porcijų

100 g apie 19 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti