Lyg maži rubinai pro krūmų šakas žybsi serbentai. Vasarą jie daugeliui – pagrindinis vitamino C šaltinis. Daug šviežių ir rūgščių šių vertingų uogų suvalgyti, ko gero, neįmanoma, todėl iš jų verdamos gardžiai kvepiančios uogienės ir drebučiai. Dažniausiai tuo ir apsiribojama. Be reikalo! Juk gaivus, raudonųjų serbentų rūgštumas tinka ir saldiems pyragams.

 

pyragas

Kuo dar naudingi raudonieji serbentai? Jie yra labai nekaloringi. 100 g turi tik 63 kcal. Tai produktas, tinkantis tiems, kurie laikosi dietos. Kita vertus, tokie asmenys turėtų būti labai atsargūs, nes jie kelia apetitą. Nors kalorijų nedaug, tačiau uogose yra skaidulų. Jos svarbios normaliems medžiagų apykaitos procesams, sveikai širdžiai ir kraujagyslėms. Taip pat jos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Be minėto vitamino C, raudonieji serbentai papildo organizmo kalio ir magnio atsargas.

 

5 priežastys, kodėl reikia valgyti raudonuosius serbentus:

 
  • Jie padeda nuo vidurių užkietėjimo.
  • Sveika širdžiai.
  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Gerina kraujo sudėtį.
  • Skaistina odą.
  • Saugo nuo ultravioletinių spindulių.
 

Tikriausiai šių priežasčių pakanka, kad daugiau niekada nepraeitumėte abejingai pro rūgščias ir raudonas uogas vedantį krūmelį. Tai juk tikra vitaminų bomba! Žinoma, nereikia pamiršti ir juodųjų (kuriuose vitamino C 7 – 8 kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose) ar baltųjų serbentų (kuriuose daugiau angliavandenių nei kitų spalvų uogose).

 

XI amžiuje raudonieji serbentai buvo populiarūs Vakarų Europoje, ypač Prancūzijoje, Nyderlanduose. Jie paplitę Šiaurės pusrutulio šaltojo ir vidutinio klimato juostose, nors taip pat auga ir Vidurio bei Pietų Amerikos kalnuose. Įdomu, kad serbentai yra labai atsparūs šalnoms. Jie gali ištverti net iki -30  °C temperatūrą.

 

Idėja: galbūt pyragą būtų galima kepti su visų trijų spalvų serbentais. Juodieji suteiktų saldumo, raudonieji rūgštumo, o baltieji papildytų abiejų rūšių serbentus.

 

Varškės pyragas su raudonaisiais serbentais

 

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui:

  • 400 g varškės
  • 200 – 250 g raudonųjų serbentų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml grietinės
  • 100 g cukraus
 

Gaminimas

 

Iš miltų, kepimo miltelių ir gabalėliais supjaustyto sviesto išminkyti tešlą, kad gautųsi trupiniai. Įmušti kiaušinį ir supilti cukrų. Tešlą minkyti, kol ji taps vienalytė. Iš tešlos padaryti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą pusei valandos.

 

Varškę, kiaušinius, cukrų ir grietinę išplakti iki vientisos konsistencijos. Serbentus perrinkti, nuplauti, pašalinti šakeles ir šiek tiek nusausinti. Raudonuosius serbentus sudėti į varškės masę ir atsargiai sumaišyti su mediniu šaukštu.

 

Tešlą iškočioti ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą formą. Suformuoti tešlos kraštelius. Ant viršaus supilti varškės ir serbentų įdarą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 40 minučių.

 

100 g apie 237 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

8 – 10 porcijos

Spausdinti