Raudonieji lęšiai mėgstami Azijos šalių virtuvėse pamažu atranda vietą ir ant lietuvių stalo. Ne veltui – švelnaus riešutinio skonio kruopų maistinė vertė yra labai didelė, todėl jas į mitybą rekomenduojama įtraukti visiems. Tai produktas, kurį tikrai verta įsidėti į pirkinių krepšelį. Tuo labiau, kad iš lęšių galima išvirti skanią sriubą. Šis patiekalas ypač tinka sergantiems gripu ar kenčiantiems nuo viduriavimo. Raudonieji lęšiai – tai puikus geležies šaltinis, kuri reikalinga kraujodarai ir gerai kepenų sveikatai.

 

lesiai

Raudonųjų lęšių sriuba

 

  • 200 g raudonųjų lęšių
  • 1,2 l vandens
  • 2 šaukšteliai lydyto sviesto arba dygminų aliejaus
  • Šaukštelis kuminų sėklų
  • Šaukštelis juodųjų garstyčių sėklų
  • Asafetidos pagal skonį
  • 2 skiltelės česnako
  • 5 švieži arba džiovinti kario lapai
  • 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės
  • Šaukštelis masala prieskonių
  • 0,5 šaukštelio druskos

 

Gaminimas

 

Du kartu nuplauti lęšius ir mirkyti vandenyje per naktį. Rytą nupilti vandenį. Lęšius sudėti į puodą, užpilti 960 ml vandens ir virti neuždengus ant vidutinės ugnies 30 minučių. Kartais pamaišyti, kad neprisviltų prie dugno. Įpilti dar 240 ml vandens ir virti 15 – 20 minučių, kol lęšiai suminkštės. Pašildyti dygminų aliejų arba lydytą sviestą, įdėti juodųjų garstyčių sėklų, kuminų ir asafetidos. Kada sėklos pradės sproginėti, sudėti smulkintą česnaką ir pakepinti, kol paruduos. Tada įdėti kario, kalendrų, ciberžolės ir masalos. Viską gerai išmaišyti. Tada šį mišinį sumaišyti su lęšių sriuba. Paskaninti druska ir, jei reikia, dar įpilti vandens, kad sriuba būtų pageidaujamo tirštumo. Pavirti dar 2 minutes. Galima patiekti su indiška duona (čapati) arba kita duona.

 

4 porcijų

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

Spausdinti