Naujausias tyrimas Guelfo universitete parodė, kad raudonieji svogūnai efektyviau kovoja su vėžiu negu šviesesni svogūnai.

 

svogunai

Raudonuosiuose svogūnuose yra didelis kiekis kvercetino – flavoinoido. Kliniškai įrodyta, kad kvercetinas yra priešvėžinis junginys kartu su antocianu – pigmentu, suteikiančiu raudoniesiems svogūnams, uogoms, vynuogėms, baklažanams tamsią spalvą. Veikdami kartu antocianai padeda kvercetinui sunaikinti vėžines ląsteles.

 

Atlikdami tyrimą mokslininkai kolorektalinės karcinomos (gaubtinės žarnos vėžio) ląstelėms sudarė tiesioginį kontaktą su kvercetinu iš penkių skirtingų svogūnų tipų. „Mes nustatėme, kad svogūnai be galo gerai naikina vėžines ląsteles. Svogūnai aktyvuoja takus, kurie skatina žūti vėžines ląsteles. Jie sudaro nepalankias sąlygas vėžinėms ląstelėms ir pažeidžia ryšius tarp jų, todėl neleidžiama joms augti. Tolesni tyrimai parodė, kad svogūnai gali aktyvuoti tokį patį atsaką ir su krūties vėžio ląstelėmis“, – aiškino vienas tyrėjų, studentas Abdulmonenas Murayyanas.

 

Visų rūšių svogūnai yra naudingi sveikatai, tačiau raudonieji svogūnai Kanados universitete atliktuose tyrimuose sunaikino daugiau krūties vėžio ir gaubtinės žarnos vėžio ląstelių negu kitų keturių rūšių svogūnai, į ką galbūt norėsite atkreipti dėmesį šią vasarą, kai gaminsite salotas, sumuštinius ar ant grotelių kepsite daržoves.

 

Ne visiems patinka svogūnų skonis, tačiau gali būti, kad jis patiktų labiau, jei mokėtumėte jį teisingai paruošti. Net žali svogūnai tampa nebe tokio intensyvaus skonio, prieš tai juos pamirkius šaltame vandenyje, o troškiniuose būna skanesni, kai svogūnai sudedami, kai maistas troškinamas ant didelės ugnies. Ilgainiui kiekvienas gali atrasti būdą, kaip skaniau paruošti svogūnus. Juos valgyti verta dėl geresnės sveikatos ir kaip profilaktinę priemonę nuo sunkių ligų.

 

Kepti raudonieji svogūnai

 

  • 4 raudonieji svogūnai
  • 6 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai balzaminio acto
  • 175 g medaus
  • 5 g šviežių čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Dubenyje sumaišyti sviestą, actą, medų, čiobrelius, druską ir pipirus ant vidutinės ugnies. Virti ant lėtos ugnies apie minutę. Sudėti per pusę perpjautus svogūnus pjautine puse į viršų ant kepimo popieriaus. Aplieti sviesto ir balzaminio acto mišiniu. Kepti orkaitėje, kol šiek tiek susikaramelizuos (apie 45 minutes). Galima patiekti kaip garnyrą prie karštų patiekalų.

 

6 porcijų

100 ml apie 42 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti