Daugelio pamėgtas voveraites žmonės valgydavo net nuo senovės Romos laikų. XVII amžiaus Prancūzijoje šie grybai laikyti delikatesu, todėl jais vaišintis labai mėgo aristokratai. Normanai tikėjo, kad voveraitės skatina geismą, todėl jų duodavo pavalgyti jaunavedžiams. Tai vieni maistingiausių grybų. Juose vitamino A yra beveik tiek, kiek morkose. Vitaminas A svarbus sveikoms akims, kaulams, gerai odos būklei ir stipriai imuninei sistemai. Vitamino C – taip pat nemažai, nors ir šiek tiek mažiau negu citrusiniuose vaisiuose. Voveraites galima ruošti įvairiai, pavyzdžiui, išsikepti pyragą.

 

Pyragas su voveraitėmis

 

grybai

  • 220 – 230 g miltų
  • 130 g sviesto
  • Kiaušinis
  • Šaukštas grietinės
  • 1/3 šaukštelio druskos

Įdarui:

  • 220 – 250 g voveraičių
  • 150 g bulvių
  • Svogūnas
  • 150 g maltos mėsos
  • Žalumynų pagal skonį

Aptepui:

  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai grietinės
  • 50 g sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kario pagal skonį

 

Gaminimas

 

180 g miltų sumaišyti su druska, sudėti smulkiai kubeliais supjaustyti šaltą sviestą ir su rankomis sutrupinti tešlą. Įmušti kiaušinį, įdėti grietinės ir gerai išmaišyti. Nuolat maišant, supilti miltus. Labai ilgai tešlos neminkyti. Iš tešlos suformuoti rutulį, uždengti maistine plėvele ir palikti šaldytuve valandą. Voveraites ir bulves išvirti sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Sutrinti bulves, bet ne taip, kaip bulvių košei – šiek tiek stambiau. Svogūnus supjaustyti, pakepinti aliejuje, kol įgaus gražų, auksinį atspalvį. Sudėti maltą mėsą ir pamaišant kepti, kol mėsa bus iškepusi. Paskaninti druska ir pipirais. Sumaišyti su voveraitėmis, bulvėmis ir smulkintais žalumynais. Sutarkuoti sūrį ir pusę sumaišyti su įdaru. Kiaušinius išplakti su šakute, grietine, likusiu sūriu, druska, pipirais ir kariu. Kepimo formą patepti riebalais ir iškloti tešla. Paskleisti įdarą. Viršų aplieti kiaušinių ir sūrio aptepu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 40 minučių. Atvėsinti, išimti iš formos, supjaustyti ir patiekti.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 209 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti