Avietės – skanios, sultingos vasaros uogos, tačiau ar daug apie jas žinote? Tai iš tikrųjų labai sveikos uogos, turinčios vitamino C daugiau negu apelsinai, daug skaidulų, mažai kalorijų ir didelį kiekį folio rūgšties. Be to, juose yra kalio, vitamino A, kalcio. Sunku patikėti, kad tiek gėrybių gali būti šioje mažoje uogoje. Prasidėjus aviečių sezonui, siūlome pabandyti išsikepti nesudėtingą pyragą. Šis receptas yra labai universalus, tad galite naudoti tokias uogas, kokias norite.

 

"avietės"

Avietės turi gilią simbolinę reikšmę. Krikščioniškame mene galima pamatyti avietes, naudojamas kaip simbolį, reiškiantį gerumą, malonę. Raudonos jų sultys asocijavosi su krauju, tekančiu į širdį, iš kurios ir kyla gerumas. Filipinuose tikima, kad pakabinus aviečių šakelę gyvenamojo namo išorėje, nedrįs prisiartinti piktosios dvasios. Vokietijoje seniau tikėta, kad aviečių šakelės gali nuraminti žirgus.

 

Avietės seniau buvo naudojamos valyti dantims ir kaip vaistas skaudančioms akims. Šiandien žinoma, kad šios avietės natūraliai skatina prakaitavimą ir mažina kūno temperatūrą, todėl rekomenduojamos, peršalus, kai karščiuojama.

 

Mažose uogose yra neįtikėtinai daug sėklų. Vidutinio dydžio avietėje gali būti nuo 100 iki 120 sėklyčių.

 

Aviečių būna skirtingų spalvų – ne tik raudonų, violetinių, auksinių ir net juodų. Geltonos avietės – pačios saldžiausios, labai skanios. Iš viso yra daugiau nei 200 aviečių rūšių. Avietės žinomos nuo priešistorinių laikų. ko gero, tai vienos iš pirmųjų uogų, kurias žmonės pradėjo rinkti.

 

Pyragas su avietėmis ir varške

 

  • 325 g šviežių aviečių
  • 125 g neriebios varškės
  • 175 g grietinės
  • 100 ml 1,5 % riebumo pieno (+ 5 papildomi šaukštai tešlai)
  • Citrina
  • 200 g miltų
  • Šaukštas krakmolo
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 125 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 4 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druskos pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Citriną nuplikyti verdančiu vandeniu, sausai nušluostyti ir smulkiai sutarkuoti. Miltus sumaišyti su 50 g cukraus, žiupsneliu druskos ir citrinos žievele. Tada įdėti 5 šaukštus pieno, aliejų ir varškę. Tešlą išplakti elektriniu plakikliu, kol gausis vientisa masė. Ant stalo viršaus pabarstyti miltų ir iškočioti tešlą. Ją aptepti aliejumi ir pabarstyti miltais. Tešlą įdėti į kepimo formą. Avietes sumaišyti su krakmolu ir sudėti į tešlos vidurį. Grietinę sumaišyti su likusiu cukrumi, kiaušiniais ir pienu. Užpilti šią masę ant uogų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 25 – 30 minučių. Iškepusį pyragą pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

4 žmonėms

100 g apie 263 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

Spausdinti