Skaniai paruošti garnyrai suteikia patiekalams išbaigtumo. Jie ne tik labai skanūs, bet ir itin naudingi organizmui, ypač pagaminti iš įvairių kruopų. Be to, juos paruošti itin paprasta!

 

garnyrai (4)

Kuskusas su daržovėmis

 

100 g apie 150 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 400 g kuskuso kruopų
  • 400 ml vandens
  • 2 šaukštai sviesto
  • Raudona saldžioji paprika
  • Geltona saldžioji paprika
  • Raudonasis svogūnas
  • 100 g špinatų
  • 20 ml sojų padažo
  • 2 šaukštai obuolių acto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas užpilti verdančiu vandeniu, sudėti sviestą, pagardinti druska ir brinkinti apie 15 min. Daržoves, žalumynus susmulkinti ir sumaišyti su kruopomis. Tuomet pagardinti prieskoniais, supilti padažą, actą ir išmaišyti. Galima patiekti su mėsos arba žuvies patiekalais, papuošus mėtų lapais.

 

garnyrai (3)

Ryžiai su kukurūzais

 

100 g apie 95 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 300 g ryžių
  • 100 g konservuotų kukurūzų
  • 2 pomidorai
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • Geltona saldžioji paprika
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ryžius išvirti, pagardinti druska ir atvėsinti. Tuomet suberti kukurūzus, smulkintas daržoves, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Galima patiekti su mėsos arba žuvies patiekalais, papuošus mėgstamais žalumynais.

 

garnyrai (2)

Perlinės kruopos su pievagrybiais

 

 

100 g apie 120 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2 val.

 

  • 400 g perlinių kruopų
  • 500 g pievagrybių
  • 800 ml vandens
  • Svogūnas
  • 100 g graikinių riešutų
  • 20 g sviesto
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas užpilti verdančiu vandeniu ir brinkinti apie 1 val. Tuomet virti ant silpnos ugnies apie 20 min., kol suminkštės. Grybus, svogūną susmulkinti ir pakepinti. Tada sudėti kruopas, smulkintus riešutus, sviestą, pagardinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 10 min.

 

garnyrai (1)

Sorų kruopų ir moliūgų košė

 

100 g apie 150 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 200 g sorų kruopų
  • 500 g moliūgo
  • 500 ml pieno
  • Šaukštas sviesto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas nuplauti šiltu, paskui karštu vandeniu. Moliūgą susmulkinti, sumaišyti su pienu, pagardinti prieskoniais ir užvirinti. Tada suberti kruopas ir virti ant silpnos ugnies dar apie 30 min. Kai košė sutirštės, sudėti sviestą ir laikyti šiltai apie 20 min. Patiekti karštą.

 

garnyrai (7)

Kukurūzų su mėlynuoju sūriu

 

100 g apie 300 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 500 g kukurūzų kruopų
  • 2,5 l vandens
  • 30 g sviesto
  • 10 g čiobrelių
  • 400 g mėlynojo sūrio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas užpilti verdančiu vandeniu, pagardinti druska ir virti ant silpnos ugnies apie 20 min. Tada laikyti šiltai, kad išbrinktų. Paskui sumaišyti su sviestu, čiobreliais, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti su sūrio gabalėliais.

 

garnyrai (8)

Bulguro su žalumynais

 

 

100 g apie 210 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 400 g bulguro kruopų
  • Šaukštas pomidorų pastos
  • Šaukštas paprikų pastos
  • 250 ml vandens
  • 20 g svogūnų laiškų
  • 50 g špinatų
  • 20 g krapų
  • 10 g petražolių
  • Raudonasis svogūnas
  • Pomidoras
  • 10 ml citrinos sulčių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas nuplauti šiltu vandeniu. Pomidorų ir paprikų pastas sumaišyti su vandeniu. Gautu mišiniu užpilti kruopas ir brinkinti apie 25 min. Žalumynus, daržoves susmulkinti ir suberti į kruopas. Tuomet supilti sultis, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti.

 

 

Bogarnyrai (6)livinės balandos su daržovėmis

 

100 g apie 190 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 300 g bolivinių balandų kruopų
  • 100 g ridikėlių
  • Geltona saldžioji paprika
  • 400 ml vandens
  • Šaukštelis obuolių acto
  • 100 g konservuotų kukurūzų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kruopas suberti į verdantį vandenį, pagardinti prieskoniais ir uždengus virti ant silpnos ugnies apie 15 min. Tada supilti actą ir laikyti kambario temperatūroje apie 15 min., kad išbrinktų. Daržoves susmulkinti ir su kukurūzais suberti į kruopas. Paskui pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

garnyrai (5)

Grikiai su feta

 

100 g apie 230 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 300 g grikių
  • 100 g fetos
  • Raudonasis svogūnas
  • Raudona saldžioji paprika
  • 2 saulėje džiovinti pomidorai
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Grikius išvirti ir pakepinti. Tuomet sudėti smulkintas daržoves, pagardinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 5 min. Tada palikti šiek tiek atvėsti. Patiekti papuošus fetos kubeliais.

 

Įdomu

 

  • Bolivinę balandą actekai vadino „kruopų motina“. Harvardo visuomeninės sveikatos mokykloje buvo atliktas tyrimas, po kurio paaiškėjo, kad kasdien suvalgius dubenėlį bolivinių balandų rizika susirgti vėžiu, cukriniu diabetu, širdies ir kvėpavimo takų ligomis sumažėja apie 17 %.
  • Nevalytuose kviečiuose ir avižose gausu ląstelienos, mineralinių medžiagų ir antioksidantų, kurie saugo nuo įvairių ligų bei stiprina organizmą.
  • Vartojusiems daug viso grūdo produktų rizika susirgti kvėpavimo takų ligomis sumažėdavo apie 11 %, cukriniu diabetu – apie 48 %, onkologinėmis ligomis – apie 15 %.

 

Spausdinti