Rauginti kopūstai yra išlaikę visas kryžmažiedėms daržovėms naudingąsias medžiagas, o jiems fermentuojantis gaminasi probiotikai.

 

"raugintų kopūstų sriuba"

Kopūstus vartoti sveika dėl daugybės priežasčių. Visų pirma jie turtingi vitaminų A ir C. Moksliniai tyrimai parodė, kad kryžmažiedės daržovės mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, kopūstuose apstu vertingų antioksidantų. Mažina uždegimą, net kai kurių vėžio tipų riziką. Tačiau dar vertingesni tampa tada, kai yra rauginti.

 

Tradicinėje kinų medicinoje nuo seno gydytojai įvairiems ligoniams liepdavo gerti raugintų kopūstų sultis. Manoma, kad mongolų vado Čingischano kariuomenė atvežė šį patiekalą į Europą. Senovės romėnų kariuomenė keliaudavo su statinėmis, pilnomis raugintų kopūstų, kurie buvo vartojami, siekiant išvengti dažnai pasitaikančių ilgose kelionėse žarnyno infekcijų.

 

Tačiau vėliau gydytis natūraliais metodais tapo nemadinga ir rauginti kopūstai pasitraukė į užmarštį. Dėlto kilo ligų protrūkis. Skorbutas (vitamino C trūkumas) pražudė daugybę jūreivių XVIII amžiuje, ypač ilgose kelionėse. XVIII amžiaus pabaigoje kapitonas Jamesas Cookas apiplaukė pasaulį ir prarado tik vieną jūreivį dėl skorbuto, nes į tolimą ekspediciją buvo pasiėmę net 60 statinių raugintų kopūstų!

 

Norėdami išsiaiškinti, kodėl rauginti kopūstai yra tokie ypatingi, mokslininkai atliko tyrimą, publikuotą 2002 metais moksliniame leidinyje „The Journal of Agricultural and Food Chemistry“. Suomių tyrėjai paskelbė, kad raugintuose kopūstuose išsiskirianti medžiaga – izotiocianatas – gali stabdyti vėžio ląstelių augimą.

 

Natūraliosios medicinos šalininkai jau seniau žinojo apie gydomąsias raugintų kopūstų savybes. Daugiausiai jos priklauso nuo pieno rūgšties bakterijų, kurios pradeda daugintis, rūgstant kopūstams.

 

Sveiko žmogaus žarnyne yra daug gerųjų bakterijų, kurios minta virškinimo atliekamos ir išskiria pieno rūgštį. Be šių bakterijų žmogaus organizmas taptų neatsparus parazitams ir mielių grybeliui (pienligei).

 

Rauginti kopūstai aprūpina organizmą daugybe gerųjų bakterijų, kurios palengvina virškinimą. Porcija raugintų kopūstų kasdien prilygsta brangiems probiotikų gėrimams ir maisto papildams. Beje, sveikiausi švieži rauginti kopūstai. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį, jei raugintus kopūstus perkate, o ne raugiate patys.

 

Raugintų kopūstų sriuba duonos puodeliuose

 
  • 300 g raugintų kopūstų
  • 4 – 5 bulvės
  • 1 – 2 morkos
  • 1 – 2 pomidorai
  • Svogūnas
  • 500 g mėsos
  • Duonos kepalas
  • 30 ml augalinio aliejaus
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Grietinės pagal skonį
  • Žalumynų puošti
 

Gaminimas

 

Mėsą užpilti vandeniu ir virti, nugraibant putas, apie valandą. Sudėti raugintus kopūstus, lauro lapą, pipirus ir virti dar 30 – 40 minučių. Bulves nuplauti, nuskusti, smulkiai supjaustyti ir sudėti į puodą. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti tarkuotas morkas, smulkiai supjaustytus pomidorus ir svogūnus. Kai apskrus, sudėti į sriubą. Virti ant mažos ugnies dar 15 – 20 min. Nupjauti duonos kepalo viršų ir išskobti didžiąją dalį minkštimo. Supilti sriubą, pagardinti grietine ir papuošti šviežiais, smulkintais žalumynais.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 117 kcal

Paruošimo laikas: 120 min

 

Pyragėliai su raugintais kopūstais

 
  • 500 g raugintų kopūstų
  • 700 g bulvių
  • 2 svogūnai
  • Kiaušinis
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Šaukštas cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti rauginti kopūstus su smulkintais svogūnais. Paskaninti cukrumi. Bulves išvirti pasūdytame vandenyje, sutrinti. Iš bulvių košės formuoti paplotėlius. Į vidurį įdėti šiek tiek kepintų raugintų kopūstų ir užspausti tešlos kraštus. Pyragėlius sudėti į riebalais išteptą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių, apie 20 minučių. Dar karštus pyragėlius aptepti kiaušinio baltymu.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 83 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

 

Rauginti kopūstai su kiauliena ir obuoliais

 
  • 500 g raugintų kopūstų
  • 100 g rūkytos kiaulienos
  • 2 rūgštūs obuoliai
  • 0,7 l obuolių sulčių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštelis kmynų
  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaulienos griežinėlius pakepinti, kol gražiai apskrus. Po to sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių ir supjaustyti smulkiau. Tada pakepinti smulkintus svogūnus ir obuolius, kol svogūnai taps permatomi. Sudėti smulkintus česnakus ir kmynus, ir patroškinti dar minutę. Obuolių sultis sumaišyti su actu ir virti, kol susidarys sirupas, apie 5 minutes. Sudėti raugintus kopūstus ir kiaulieną. Sumažinti ugnį ir virti, kol kopūstai suminkštės, apie 10 minučių. paskaninti druska ir pipirais.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 51 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

Spausdinti