Slyvos – tai nekaloringas vaisius, kuris suteikia energijos, bet nekelia cukraus lygio kraujyje. Kinai tikėjo, kad šios gamtos gėrybės simbolizuoja sėkmę. Slyvų medis auga visuose žemynuose, išskyrus žmonių neapgyvendintą Antarktidą. Tikriausiai niekas nesiginčija, kad geriausiai valgyti šviežias ir kuo mažiau perdirbtas slyvas, tačiau retkarčiais galima padaryti išimtį ir pasimėgauti gaiviu, lengvu ir nuodėmingu desertu.

 

slyvos

Pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose slyvos paminėti jau 479 metais prieš Kristų. Vaismedis buvo itin svarbus kinų mitologijoje. Rasta nemažai nefrito gaminių, ant kurių buvo išskaptuoti šų medžių, simbolizuojančių išmintį, kontūrai. Manoma, kad tai pirmasis medis, kurį žmonės patys pradėjo auginti ir puoselėti savo reikmėms.

 

Sultingi vaisiai yra labai nekaloringi (100 g turi tik 46 kalorijas), neturi jokių sočiųjų riebalų rūgščių ir yra praturtinti įvairiais vitaminais bei mineralais (vitaminais A, B grupės, K, kaliu, fluoridu, geležimi, liuteinu ir t. t.).

 

Prancūziškas slyvų ir sūrio kremas

 
  • 6 geltonosios slyvos
  • 250 g tepamo sūrio
  • 3 kiaušiniai
  • 250 ml pieno
  • 240 g cukraus (+ 40 g papuošimui)
 

Gaminimas

 

Slyvas nuplauti ir sumaišyti su 160 g cukraus bei šiek tiek vandens. Masę virti ant silpnos ugnies, kol vaisiai suminkštės ir susidarys tirštas sirupas. Kai sirupas šiek tiek atvės, išimti slyvų kauliukus, nulupti odelę ir likusią masę gerai išmaišyti. Į 120 ml talpos kepimo indelius sudėti po šaukštą masės.

 

Sūrio kremui pagaminti reikės užvirinti pieną. Likusį cukrų sumaišyti su kiaušiniais. Supilti į pieną ir gerai išplakti. sudėti tepamą sūrį ir toliau plakti, kol masė bus vientisa.

 

Į kepimo indelius, ant slyvų sirupo uždėti sūrio kremo. Stengtis slyvų sirupo per daug nesumaišyti su kremu. Kepti folija padengtoje vandens vonelėje iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

 

Kai iškeps, atvėsinti šaldytuve. Deserto viršų tolygiai pabarstyti cukrumi ir vėl kepimo indelius su desertu sudėti į įkaitintą orkaitę, kurioje laikyti, kol karamelizuosis cukrus.

 

Idėja: vietoj slyvų gali būti naudojami ir kiti sezoniniai vaisiai: abrikosai, persikai, nektarinai, įvairios uogos.

 

Dar viena idėja: vietoj slyvų masės galima naudoti šviežius vaisius be kauliukų.

 

100 g apie 175 kcal

Paruošimo laikas: 1 – 2 val.

6 porcijos

Spausdinti