„Kiek šeimininkų – tiek receptų“, – sako B. Nicholson, pristatydama koldūnų iš Viduklės receptą, kurį laidoje pateikė ponia Vita iš koldūnų kaimu praminto mažo Lietuvos miestelio Viduklės. „Ponia Vita tešlą koldūnams minko iškart ir gana ilgai, kol ši pasidaro minkšta ir elastinga. Patartina jos nepadaryti per kietos. Jei padarysite per kietą, – vandens jau nebeįpilsite, o jei bus šiek tiek per skysta, – visada kočiodamos galėsite pridėti daugiau miltų“, – atidumo prašo Beata ir priduria, jog naminių koldūnų gamyba reikalauja trupučio jausmo ir trupučio kantrybės.

 

Beata duoda patarimą – prieš minkydamos tešlą leiskite jai 10–15 minučių pastovėti – per tiek laiko glitimas pats išbrinksta ir pradeda formuotis, todėl reikės įdėti mažiau pastangų tešlą minkant. Nors čia pat kulinarė prideda: „Tešlos minkymas – malonus procesas. Tešla turi būti minkšta, bet ne per daug, ir elastinga. Patartina, tešlą išminkius, leisti jai susigulėti – taip mažiau trauksis.“

 

1 kg koldūnų porcijai reikės:

 

Tešlai:

- 380 g miltų;

- 130 ml vandens;

- 1 vnt. kiaušinio;

- druskos (pagal skonį).

 

Įdarui:

- 430 g kiaulienos faršo (geriau riebesnės);

- 1 vnt. kiaušinio;

- žiupsnelio cukraus;

- pusės kepinto svogūno;

- druskos (pagal skonį);

- pipirų (pagal skonį).

 

Padažui:

-rūkytos šoninės;

-svogūnų;

-grietinės.

 

 

Kaip ruošti?

 

Tešlą iškočiojame plonai, dedame mažus gabaliukus mėsos, užspaudžiame su taurele. Tuomet: lyg pasiimtumėte mėnuliuką už ausų ir „sukabintumėte jo ausis“. Jei sunku įsivaizduoti, – dėkite po šaukštelį, užspauskite ir užraitokite kraštelius (arba užspauskite).

 

Daugiau informacijos ir antrąjį ypatingą koldūnų patiekalą, kurį Beatai padėjo gaminti „Lietuvos talentų“ nugalėtojas akordeonistas Martynas Levickis, rasite televizijoje internete „TV3 Play“ iš karto po laidos „Beatos virtuvė“ sekmadienį, spalio 28-ąją, 17.40 val. štai čia: http://www.tv3play.lt/program/beatosvirtuve.

Spausdinti