Lietuviai mėgsta mėsą. Tačiau sveikatos specialistai nerekomenduoja kasdien valgyti mėsiškus patiekalus. Jeigu visas pasaulis pradėtų puoselėti tradiciją kiekvieną pirmadienį nevalgyti mėsos, tai mūsų planeta už tai padėkotų. Net toks nedidelis pokytis mityboje, kaip mėsos atsisakymas vieną kartą per savaitę, gali turėti didžiulę įtaką žmonių sveikatai (mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžio ir nutukimo rizika, ilgesnė gyvenimo trukmė, sveikesnė mityba apskritai) bei padėti šiek tiek sutaupyti pinigų. Vegetariški patiekalai gali būti tokie pat skanūs kaip ir mėsiški. Vis dar abejojate, ar verta? Išbandykite ir įsitikinkite patys!

 

bemesos

Pomidorų sriuba su leistinukais iš kruopų

 

  • 1 l vandens
  • Saliero stiebas
  • 45 g pomidorų pastos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, Provanso žolelių mišinio, kario pagal skonį

Leistinukams:

  • 65 g miltų
  • 42 g pagrūstų kruopų (kukurūzų, kviečių, miežių)
  • 150 g vandens
  • 7 g sviesto (nebūtinai)
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į verdantį vandenį sudėti supjaustytą salierą ir virti, kol bus pusiau išviręs. Paruošti leistinukus: į verdantį vandenį įdėti druskos, sudėti nuplautas kruopas ir pavirti 5 min., po to, kai užvirs vanduo. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su sviestu. Tada į kruopų košę suberti miltus ir išmaišyti tešlą. Jei reikia, įpilti šaukštą vandens. Tešla turi gautis šiek tiek tąsi. Tada iš tešlos suformuoti „makaronus“ ir supjaustyti. Į salierų sultinį įdėti kario, pomidorų pastą, atskiestą šiek tiek vandens, druskos. Kai sriuba užvirs, pradėti dėti į sriubą leistinukus. Uždengti puodą ir leisti pavirti 3 – 5 minutes, atsižvelgiant į leistinukų dydį ir tai, kaip greitai jie buvo sudėti į sriubą. Likus minutei sudėti prieskonius ir išmaišyti.

 

3 porcijų

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Kepti ryžiai su sojų varške ir daržovėmis

 

  • 200 g virtų ilgagrūdžių ryžių
  • 300 g sojų varškės
  • Morka
  • 2 paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • 10 g imbiero šaknies
  • 150 g saldžiųjų kukurūzų
  • 150 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • Šaukštas žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Morkas nuskusti, supjaustyti ir pakepinti 3 – 4 min. keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Sudėti smulkintą česnaką ir pakepinti dar 2 – 3 min. Į daržoves sudėti 250 g supjaustytos sojų varškės, imbierą, paskaninti druska, pipirais, išmaišyti ir pakepinti dar 3 min., po to sudėti supjaustytas paprikas. Pakepinti daržoves ir sojų varškę ant didelės ugnies, kol suminkštės. Kai daržovės bus paruoštos, sudėti virtus ryžius ir pakepinti dar 5 min. Tada sumaišyti su kukurūzais, žirneliais, sojų padažu ir citrinos sultimis ir patroškinti 2 – 3 min.

 

4 porcijų

100 g apie 270 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Žaliųjų šparaginių pupelių salotos

 

  • 250 g žaliųjų šparaginių pupelių
  • 5 – 6 vyšniniai pomidorai
  • Skiltelė česnako
  • Raudonojo svogūno pagal skonį
  • 2 šaukštai kedrinių pinijų
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nupjauti šparaginių pupelių galiukus, sudėti į verdantį vandenį ir virti 5 min. Smulkiai supjaustyti česnaką, svogūną (rekomenduojama dėti maždaug 2 šaukštus pjaustyto raudonojo svogūno), pomidorus ir viską sumaišyti. Sausoje keptuvėje paskrudinti kedrines pinijas. Sumaišyti su pomidorais. Nupilti vandenį nuo šparaginių pupelių ir jas nusausinti. Perpjauti ankštis per pusę, įdėti druskos, aliejaus ir viską sumaišyti.

 

 

1 porcijų

100 g apie 90 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti