Kasdien šeimininkaujant virtuvėje išlaidauti nesinori. Ypač jeigu reikia pamaitinti didelę šeimą. Arba jeigu dėl tam tikrų gyvenimiškų aplinkybių esate priversti susiveržti diržus ir gyventi labai ekonomiškai. Skaniai ir sveikai galima valgyti ir neišleidžiant daug pinigų. Kaip toje visiems puikiai žinomoje pasakoje, skanią sriubą galima išvirti ir iš kirvio. Kitaip tariant, ir iš nebrangių maisto produktų galima paruošti pietus šeimai.

 

pietus

Keptos vištienos kepenėlės su obuoliais ir svogūnais

 

  • 600 g vištienos kepenėlių
  • Svogūnas
  • 2 vidutinio dydžio obuoliai
  • 50 g sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių mišinio

 

Gaminimas

 

Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, obuolius griežinėliais. Keptuvėje išlydyti sviestą ir pakepinti svogūnus, kol taps gražios, auksinės spalvos, ir išimti iš keptuvės. Tada į pusę keptuvės sudėti kepenėles, o į kitą pusę – obuolius ir kepti, švelniai pamaišant, bet taip, kad obuoliai su kepenimis nesusimaišytų. Galiausiai sudėti svogūnus, druskos, pipirų, žolelių ir uždengus dangčiu patroškinti 2 – 3 minutes.

 

 

4 porcijų

100 g apie 158 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Trinta sriuba su bulvėmis ir porais

 

  • 2 porų stiebai
  • 1 kg bulvių
  • 2 salierų stiebai
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 l daržovių sultinio
  • 400 ml vandens (jei reikia)
  • 100 – 150 ml 20 – 30 % grietinėlės
  • 2 šakelės čiobrelių
  • Lauro lapas
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti supjaustytus porus, salierų stiebus, česnakų skilteles su čiobreliais ir lauro lapu 5 min. Išjungus ugnį išimti čiobrelius bei lauro lapą. Nuskustas bulves išvirti. Pašildyti daržovių sultinį, sudėti virtas, supjaustytas bulves ir keptas daržoves. Viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Įdėti grietinėlės, druskos, pipirų ir užvirinti sriubą. Sriubos tirštumą galima reguliuoti pagal save: jei per tiršta, galima įpilti šiek tiek vandens. Prieš patiekiant įpilti dar šaukštą alyvuogių aliejaus.

 

6 porcijų

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Morkų blynai su sūriu ir paprikomis

 

  • 600 g morkų
  • 100 g kietojo sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • 0,5 šaukštelio maltų paprikų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Augalinio aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Morkas nuplauti, nuskusti ir stambiai sutarkuoti. Sudėti paplaktus kiaušinius, tarkuotą sūrį, išmaišyti. Įdėti miltų, druskos, pipirų ir paprikų, vėl gerai išmaišyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir su šaukštu į įkaitintą aliejų dėti morkų blynų tešlą. Kepti, kol apskrus iš abiejų pusių ir įgaus gražų auksinį atspalvį. Galima patiekti su bet kokiais žalumynais ir grietine.

 

4 porcijų

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti