Atrodo, kad laikantis šios egzotiškos dietos dienomis reikėtų gulėti kur nors pietų paplūdimyje, o vakarais šėlti smagiame vakarėlyje ant jūros kranto… Deja, nors pietų paplūdimio dietos pavadinimas skamba labai prabangiai, iš tikrųjų ji yra labai paprasta.

 

Pietų paplūdimio dietą sudarė širdies ligų gydytojas dr. Arturas Agatstonas iš Majamio. Tiksliai laikantis dietos per dvi savaites galima numesti iki 6 kg. Dr. A. Agatstonas išskiria geruosius angliavandenius ir riebalus bei bloguosius. Blogųjų, savaime suprantama, reikia atsisakyti. Blogieji angliavandeniai ir riebalai kelia cukraus lygį kraujyje, todėl žmogus dažnai jaučia alkio jausmą ir nuovargį. Norintiems numesti svorio patartina vartoti geruosius angliavandenius ir riebalus, kuriuos organizmas lėtai pasisavina ir palaipsniui suteikia energijos.

 

Dr. A. Agatstonas neriboja porcijų dydžio ir teigia, kad reikia valgyti tris pagrindinius patiekalus ir užkandžius. Vis dėlto ši dieta kai kuriems žmonėms gali pasirodyti per brangi arba atimanti per daug laiko. Kritikai teigia, kad laikantis dietos gali trūkti gyvybiškai svarbių vitaminų ir mineralų ir abejoja, ar realu saugiai numesti 6 kg per porą savaičių.

 

Pietų paplūdimio dieta sudaryta iš trijų etapų. Pirmasis etapas trunka 14 dienų, per kurias iš esmės draudžiami bet kokie angliavandeniai. Šiuo metu valgoma liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai ir neriebus sūris. Antrame etape leidžiama vartoti geruosius angliavandenius, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų duoną, dribsnius ir liesą pieną. Antrasis etapas trunka tol, kol dietos besilaikantis asmuo pasiekia norimą svorį. Trečiajame etape leidžiama vartoti dar daugiau maisto produktų. Šiame etape išmokstama pagrindinių sveikos mitybos principų, kurie padeda išlaikyti stabilų svorį. Paskutiniame etape draudžiami bet kokie gaminiai iš baltų miltų. Pirmajame dietos etape draudžiama vartoti alkoholį, tačiau vėlesniuose – nedideli alkoholio kiekiai leidžiami.

 

Viena diena pagal pietų paplūdimio dietą:

 
  • Pusryčiai: 2 kiaušiniai su liesa kiauliena.
  • Pietūs: ant grotelių kepta vištiena ir žalių daržovių salotos.
  • Vakarienė: liesa mėsa ir daržovės.
  • Užkandis: sausai skrudinti riešutai, liesas jogurtas.