Iš pradžių rūgštynes maistui XII amžiuje pradėjo vartoti prancūzai, gaminti iš jų sriubas, omletus ir net pyragų įdarus. Vėliau rūgštynės tapo įprastu pavasario žalumynu daugelyje Europos, tarp jų ir Lietuvos, virtuvėse. Šiltą vasaros dieną ypatingai gaivina rūgštokos žaliosios sriubos.

 

Rūgštynių sriuba

 
  • Ryšelis rūgštynių
  • Bulvė
  • Svogūnas
  • Žiupsnelis krapų ir laiškinių česnakų
  • 1 l daržovių sultinio
  • 15 ml aliejaus
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kiaušinis

Gaminimas

 

Aliejuje pakepinti svogūną ir bulvę, kol truputėlį suminkštės. Paskui sudėti juos į sultinį. Virti 10 – 15 minučių, kol bulvės galutinai išvirs. Porą minučių prieš išverdant bulvėms, sudėti rūgštynes, krapus ir laiškinius česnakus. Jei reikia įpilti dar karšto vandens. Patiekti su kietai virtais kiaušiniais.

 

100 g apie 34 kcal

 

Šalta rūgštynių sriuba

 
  • Ryšelis rūgštynių
  • Avokadas
  • Citrinos sultys ir žievelė
  • 140 g anakardžių riešutų
  • 800 ml vandens
  • Druskos ir baltųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Anakardžių riešutus suberti į dubenį ir užpilti vandeniu. Palikti per naktį šaldytuve. Tada maisto maišytuvu sutrinti anakardžių riešutus su vandeniu iki košelės. Sudėti supjaustytas rūgštynes, avokadą, citrinos žievelę ir sultis, pipirų ir druskos. Gerai išmaišyti. Sriubą palikti šaldytuve porai valandų.

 

100 g apie 84 kcal

 

Ypatingoji rūgštynių sriuba

 
  • 2 ryšeliai rūgštynių
  • Ryšelis špinatų
  • 2 porai
  • 4 bulvės
  • 4 česnako skiltelės
  • Svogūnas
  • 2 šakelės čiobrelių
  • 2 lauro lapai
  • Šaukštas sviesto
  • 1,5 l vištienos sultinio
  • Druskos, juodųjų pipirų, grietinės pagal skonį

Gaminimas

 

Sviestą kaitinti, kol išsilydys. Pakepinti porus, česnaką, svogūnus ir prieskonines žoleles, kol taps permatomi. Sudėti bulves ir troškinti keletą minučių. Supilti vištienos sultinį ir virti apie 15 minučių. Sriubą sutrinti. Sudėti rūgštynes ir špinatus ir suplakti maišytuve. sriubą patiekti su šaukštu grietinės.

 

100 g apie 132 kcal

Spausdinti