Kas geriau sušildys vėsų rudenį negu patiekalai su šildančiais prieskoniais (gvazdikėliais, anyžiumi, cinamonu, muskato riešutais)? Jie ne tik maloniai kvepia, padeda greičiau sušilti, bet ir turi begalę naudingų savybių. Šiais prieskoniais galima pagardinti daugelį mėgstamų patiekalų ir suteikti jiems naujų skonių. Juk nuo to, kokie naudojami prieskoniai, ir priklauso, koks bus patiekalo skonis!

 

siltimas

Karštas šokoladas su prieskoniais

 

  • 500 ml pieno
  • 100 g pieniško šokolado
  • 2 lazdelės cinamono
  • 1 žvaigždinis anyžius
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Amerikietiškų mini zefyrų puošti

 

Gaminimas

 

Pieną užvirinti. Sudėti šokolado gabalėlius, cinamono lazdeles ir anyžių. Virinti maišant, kol šokoladas visiškai ištirps (neleisti, kad pienas užvirtų). Išgriebti cinamono lazdeles ir anyžių ir palaukti, kol užvirs. Tada nukelti nuo ugnies. Supilti karštą šokoladą į puodelius ir papuošti amerikietiškais zefyriukais.

 

 

2 porcijų

100 g apie 190 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Marinuota kepta žuvis su gvazdikėliais

 

  • 500 g žuvies filė
  • 2 – 3 šaukštai miltų
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Marinatui:

  • 3 – 5 gvazdikėliai
  • 5 – 7 juodieji pipirai
  • 2 – 3 lauro lapai
  • 2 svogūnai
  • 4 morkos
  • 3 šaukštai pomidorų pastos
  • Šaukštas 9 % acto
  • Šaukštelis cukraus
  • Aliejaus pagal skonį

 

Gaminimas

 

Žuvį supjaustyti gabalėliais. Paskaninti druska, pipirais. Palikti 15 – 20 min. Po to apvolioti žuvies gabalėlius miltuose. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų. Po to pakepinti supjaustytus svogūnus, kol suminkštės. Sudėti tarkuotas morkas ir kepti 4 – 5 min. Supilti pomidorų pastą ir 50 ml karšto vandens. Gerai išmaišyti ir patroškinti 5 – 7 min. Įdėti pipirų, lauro lapų, gvazdikėlių, druskos. Troškinti 3 – 5 min. Įpilti vandens. Marinatą padalinti į dvi dalis. Ant pusės jo sudėti žuvies gabalėlius. Ant viršaus sudėti likusias marinato daržoves. Uždengti keptuvę ir troškinti 5 – 10 minučių. Po to padėti į šaldytuvą 3 – 4 val. Galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą.

 

4 porcijų

100 g apie 179 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Amerikietiška kukurūzų sriuba su muskatais

 

  • 300 g konservuotų kukurūzų
  • 1 l mėsos sultinio
  • 50 g sviesto
  • Svogūnas
  • 0,25 šaukštelio maltų muskatų
  • Šaukštas miltų
  • 4 šaukštai grietinės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Svogūną nulupti ir smulkiai supjaustyti. Keptuvėje išlydyti sviestą ir pakepinti svogūną, kol įgaus gražią, auksinę spalvą. Sudėti kukurūzus, sumaišyti ir pavirti ant vidutinės ugnies 3 – 5 min. Tada supilti sultinį, miltus ir išmaišyti, kad masė taptų vientisa, be gumulėlių. Virti sriubą 15 minučių. Patiekti su grietine ir šiek tiek malto muskato. Papuošti petražolių šakele.

 

4 porcijų

100 g apie 123 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti