Oranžinė spalva asocijuojasi su pozityviomis emocijomis. Tai spalva, kuri padeda sušilti ir pakelti nuotaiką. Žvalinantis oranžinės spalvos poveikis žmogaus psichikai žinomas jau seniai. Oranžinės spalvos maisto produktai ne tik kelia nuotaiką, bet ir turi daug vitaminų bei mineralinių medžiagų. Kodėl gi nepasigaminus ko nors iš ryškiai oranžinių maisto produktų šaltą ir ūkanotą rudens dieną? Ryškia oranžine spalva išsiskiria moliūgai, morkos, šaltalankiai.

 

Šaltalankių arbata su imbieru

 

šaltalankiai

  • 150 g šaltalankių uogų
  • 2 šaukštai tarkuoto imbiero
  • Žvaigždinio anyžiaus pagal skonį
  • Cinamono lazdelė
  • 600 ml vandens
  • Šaukštas medaus
 

Gaminimas

 

Uogas nuplauti ir sutrinti. Įdėti tarkuoti imbiero, prieskonių ir užpilti verdančiu vandeniu. Palikti pastovėti 10 minučių ir patiekti su medumi.

 

2 žmonėms

100 ml apie 16 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Moliūginis rizotas

 
  • 450 g moliūgo
  • 380 g trumpagrūdžių ryžių
  • 100 g tarkuoto parmezano
  • 2 l daržovių sultinio
  • 240 ml sauso, baltojo vyno
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • Laiškinių česnakų pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nupjauti moliūgo žievę, pašalinti sėklas ir supjaustyti minkštimą. Išvirti daržovių sultinį ir palikti jį ant labai mažos ugnies, kad neatvėstų. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, sudėti smulkintą svogūną ir moliūgus. Kepti 5 minutes, kol svogūnai taps permatomi. Sudėti ryžius ir maišant kepti 2 minutes. Tada supilti vyną ir maišant virti, kol vynas išgaruos. Įpilti porą samčių sultinio ir virti ant vidutinės ugnies, maišant, kol sultinys išgaruos, tada įpilti dar sultinio ir taip tęsti, kol ryžiai bus išvirę (15 – 20 minučių). Likus porai minučių, kol išvirs ryžiai, supilti likusį aliejų, trečdalį tarkuoto parmezano ir smulkintus laiškinius česnakus. Paskaninti druska ir išmaišyti. Pabarstyti parmezanu.

 

4 žmonėms

100 g apie 132 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Klevų sirupu arba medumi glaistytos morkos

 
  • 800 g morkų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis prieskonių mišinio
  • Druskos pagal skonį

Glaistui nr. 1:

  • Šaukštelis sojų padažo
  • Šaukštelis chereso acto
  • 4 šaukšteliai klevų sirupo

Glaistui nr. 2:

  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštelis garstyčių
 

Gaminimas

 

Morkas gerai nuplauti, nuskusti. Supjaustyti šiaudeliais. Sudėti į kepimo indą, aplieti alyvuogių aliejumi, paskaninti druska ir prieskoniais. Gerai sumaišyti, uždengti folija ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190°, 20 – 25 minutes. Sumaišyti visus ingredientus glaistui. Po 20 – 25 minučių (priklausomai nuo morkų dydžio) morkas aplieti glaistu. Sumaišyti ir vėl kišti į orkaitę, ir kepti 15 minučių.

   

Pastaba! Geriau naudoti stipraus aromato prieskonius, pavyzdžiui, gvazdikėlius, cinamoną, rūkytą papriką.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 201 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti