Kad ir ką sakytų vegetarai, gydytojai ir mitybos specialistai įrodinėja, kad valgyti mėsą reikia visiems, jei norite būti sveiki. Visavertė mityba ypač svarbi vaikystėje ir paauglystėje, kai organizmas dar auga. Žmogui reikia baltymų iš gyvulinių produktų. Baltymai yra ląstelių statybinė medžiaga. Mėsoje yra labai svarbių aminorūgščių, A, B, D vitaminų, įvairių mikroelementų, įskaitant geležį. Tačiau viską svarbu vartoti su saiku. Mėsą valgyti dideliais kiekiais nerekomenduotina: per dieną suaugęs žmogus neturėtų suvartoti daugiau nei 200 g mėsos. Daugelis mėgsta jautieną ar veršieną, todėl šiandien pateikiame 3 receptus iš šios mėsos.

 

Veršienos guliašas su daržovėmis

 

jautienos troškinys

  • 900 g veršienos
  • 2 baklažanai
  • Svogūnas
  • 2 – 3 morkos
  • Česnakas
  • Pomidoras
  • 3 bulvės
  • 240 ml vandens
  • Prieskonių mišinio mėsai pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Mėsą supjaustyti dideliais gabalėliais, svogūnus – pusžiedžiais. Apkepti, paskaninti druska ir pipirais. Daržoves nuplauti, nuskusti ir supjaustyti. Mėsą su svogūnais sudėti į puodą. Sudėti supjaustytas daržoves, įberti prieskonių mišinio mėsai, įpilti stiklinę (240 ml) karšto vandens. Troškinti orkaitėje, kol išvirs mėsa su daržovėmis. Papuošti šviežiomis petražolėmis.

 

4 porcijos

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Jautiena su pievagrybiais

 

  • 700 g jautienos
  • 500 g pievagrybių
  • 2 svogūnai
  • 240 ml 22 % riebumo grietinėlės
  • 180 ml sauso, raudonojo vyno
  • 2 šaukštai lydyto sviesto
  • Prieskonių mišinio mėsai pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Salotų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Mėsą supjaustyti gabalėliais. 10 – 15 minučių pakepinti įkaitintame svieste, įdėti druskos ir užpilti vynu. Troškinti ant mažos ugnies, kol skysčio sumažės du kartus. Svogūnus supjaustyti ir pakepinti svieste, kol įgaus auksinį atspalvį. Grybus smulkiai supjaustyti ir sudėti prie svogūnų. Šiek tiek pakepinti, įdėti druskos. Supilti grietinėlę, įdėti prieskonių ir ant mažos ugnies virti, kol taps tirštos grietinėlės konsistencijos. Sudėti mėsą prie grybų, išmaišyti. Jeigu reikia, įdėti druskos. Po 5 – 10 minučių nukelti nuo ugnies. Patiekti su šviežiomis salotomis ir bulvių koše.

 

4 porcijos

100 g apie 190 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Raudonųjų kopūstų salotos su jautiena

 

  • 200 g virtos jautienos
  • 10 vyšninių pomidorų
  • Raudona paprika
  • 100 g svogūnų
  • 50 g raudonųjų kopūstų
  • 3 šaukštai vyno acto
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Įvairių salotų pagal skonį
  • 1 – 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Mėsą supjaustyti juostelėmis. Daržoves nuplauti ir taip pat supjaustyti. Mėsą ir daržoves sumaišyti, paskaninti druska ir pipirais. Alyvuogių aliejų sumaišyti su vynu ir balzaminiu actu. Šiuo padažu aplieti salotas ir išmaišyti.

 

5 porcijos

100 g apie 97 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

Spausdinti