Dažnai pamirštame, kad geriausi dalykai yra elementarūs. Pagerinti sveikatą galima tiesiog pradėjus valgyti daugiau obuolių. Rudens vaisiuose gausu antioksidantų, kurie padeda išvengti begalės ligų. Pavyzdžiui, obuoliai natūraliai balina dantis, mažina Alzheimerio, Parkinsono ligų, vėžio diabeto riziką, mažina cholesterolio lygį, sveika širdžiai, gerina virškinimą, net padeda numesti svorio. Tačiau valgyti vienus obuolius gali atsibosti. Reikėtų nepamiršti, kad iš jų galima pasigaminti ne tik saldžių receptų. Štai 3 nesaldžių receptų su obuoliais idėjos.

 

Vištienos iešmeliai su keptais obuoliais

 

vištienos ir obuolių iešmeliai

  • 2 obuoliai
  • 800 g vištų krūtinėlių
  • 100 ml sojų padažo
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai sezamų sėklų
  • 4 šaukštai obuolių sulčių
  • 4 šaukštai augalinio aliejaus

 

Gaminimas

 

Obuolius nuplauti, nulupti, perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Vištienos krūtinėles ir obuolius supjaustyti daugmaž vienodo dydžio gabalėliais. Suverti ant iešmelių. Sumaišyti sojų padažą su medumi, sezamų sėklomis, obuolių sultimis ir aliejumi. Į marinatą sudėti vištienos ir obuolių iešmeliu ir palikti marinuotis pora valandų. Kepti ant grotelių iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir mėsa bus iškepusi. Patiekti su duona.

 

4 porcijos

100 g apie 173 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 15 min

 

Obuoliai su mėsos įdaru

 

  • 6 obuoliai
  • 100 g jautienos kepenėlių
  • 100 g maltos jautienos ir kiaulienos
  • Šaukštas saulėje džiovintų pomidorų
  • 4 šalavijų lapeliai
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Šaukštas sviesto
  • 200 ml sauso, balto vyno
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Obuolius nuplauti, nupjauti viršūnėles ir išskobti obuolių vidų, kad liktų maždaug 1 cm storio sienelės. Minkštimą be sėklų smulkiai supjaustyti ir apšlakstyti citrinų sultimis. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinti ir susmulkinti kartu su šalavijų lapais. Jautienos kepenis nuplauti ir supjaustyti, prieš tai pašalinus viršutinę plėvelę ir tulžies pūslę. Sumaišyti su malta mėsa ir paskaninti druska bei pipirais. Svogūnus ir česnakus supjaustyti ir pakepinti aliejuje apie 5 minutes. Sudėti mėsą ir maišant kepti apie 10 minučių. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su obuoliais, džiovintais pomidorais ir šalavijais. Orkaitę įkaitinti iki 200°. Mėsos įdaru prikimšti obuolių vidų. Įdarytus obuolius sudėti ant riebalais ištepto kepimo indo. Sviestą smulkiai supjaustyti ir uždėti ant įdaro viršaus. Uždengti obuolių viršūnėlėmis. Aplieti baltu vynu ir kepti orkaitėje apie 25 minutes.

 

6 porcijos

100 g apie 119 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Šiltos lęšių salotos su dešrelėmis ir obuoliais

 

  • Obuolys
  • 200 g lęšių
  • 3 kalakutienos dešrelės be odos
  • 2 saliero stiebai
  • Nedidelis pankolis
  • Įvairių salotų pagal skonį
  • 3 skiltelės česnako
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai raudono vyno acto
  • Šaukštas Dižono garstyčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Per naktį mirkytus lęšius išvirti. 3 šaukštus aliejaus sumaišyti su actu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir kepti dešrelių mėsą maišant apie 5 minutes. Likus 30 sekundžių sudėti smulkintą česnaką. Sumaišyti su lęšiais ir pakaitinti dar 2 minutes. Sumaišyti su 5 šaukštais aliejaus ir acto padažo ir nukelti nuo ugnies. Sumaišyti su smulkiai supjaustytu pankoliu, obuoliu bei salierų stiebais. Plėšytus lapus sumaišyti su likusiu padažu. Patiekti su šiltomis lęšių salotomis.

 

4 porcijos

100 g apie 134 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti