Ropės kilusios iš Azijos. Viduriniaisiais amžiais šakniavaisiai buvo laikomi varguolių maistu. Ropių derlius nuimamas vėlyvą rudenį. Nepelnytai pamirštose ropėse yra daug vertingų medžiagų: kalcio, jodo, geležies. Ropių sultyse yra dvigubai daugiau vitamino C nei apelsinų sultyse. Be to, ropės yra mažai kaloringos.

 

Sergant skydliaukės ligomis, ropes vartoti reikėtų labai saikingai, nes jose yra medžiagų, kurios gali trukdyti normaliai skydliaukės funkcijai. Tačiau visiems kitiems ropę vartoti labai sveika. Pagal tradicinę Azijos mediciną ropių valgymas sustiprina „qi“ energijos tekėjimą ir stiprina kraują. Ropės padeda valyti gleives ir gydyti bronchų susirgimus: kosulį, bronchitą ar astmą, rašo alive.com.

 

Ropių būna įvairių formų ir dydžių. Populiariausios ropės su baltos ir violetinės spalvos odele, tačiau jų būna ir gelsvų ar žalsvų. Sveikos ropės odelė lygi. Šakniavaisiai pagal savo svorį būna pakankamai sunkūs. Beje, kuo mažesnė ropė, tuo ji švelnesnio skonio. Valgomi ne tik ropių šakniavaisiai, bet ir lapai. Juose ypač gausu fitocheminių medžiagų ir vitaminų A, C, E.

 

Ropių ir bulvių blynai

 
  • 2 vidutinio dydžio bulvės
  • Didelė baltoji ropė
  • ¼ puodelio alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų

Gaminimas

 

Bulves ir ropes stambiai sutarkuokite. Daržoves nusunkite ir sudėkite į dubenį. Pagardinkite druska ir pipirais. Gilioje keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suformuokite iš ropių ir bulvių tešlos blynelius ir kepkite kiekvieną pusę maždaug po 10 minučių.

 

Pikantiškos  ropės

 
  • 4 nedidelės ropės
  • Jūros druskos
  • ½ puodelio apelsinų sulčių
  • 2 šaukštai nepasterizuoto medaus
  • ½ šaukšto šviežio, tarkuoto imbiero
  • ¼ šaukšto apelsinų žievelės
  • Šaukštas sviesto

Gaminimas

 

Nuskuskite ropes ir supjaustykite 2,5 cm kubeliais. Daržoves virkite vandenyje, kol suminkštės. Tada nusausinkite ropes ir sutrinkite šakute. Sudėkite likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Ropių masę suverskite į stiklinį indą kepimui ir kepkite 180 °C orkaitėje 6 – 8 minutes. Prieš patiekiant į stalą apšlakstykite medumi ir papuoškite apelsino skiltelėmis.

Spausdinti