Kokios šv. Velykos be kiaušinių! Teigiama, kad tai vienas geriausių žmonių maisto produktų. Kiaušinius valgyti labai sveika, nes juose yra labai daug mikroelementų. Juose yra B grupės vitamino cholino, kuris, anot mokslininkų, stiprina atmintį, sumažina vėžio ir aterosklerozės riziką.

 

velykos

Kiaušininiai keksiukai su kumpiu ir pomidorais

 
  • 10 kiaušinių
  • 100 g kumpio
  • 1 – 2 pomidorai
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 60 ml pieno
  • 25 g sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kiaušinius išplakti su pienu, druska ir pipirais. Keksiukų formeles patepti aliejumi. Sudėti smulkiai supjaustytą kumpį, svogūnų laiškus, pomidorus. Užpilti plaktų kiaušinių mase, bet ne iki pat viršaus, atsižvelgiant į tai, kad keksiukai dar kils. Pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti įkaitintoje orkaitėje 20 – 25 minutes.

   

12 porcijų

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Virti kiaušiniai lavaše

 
  • 4 virti kiaušiniai
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • 2 šaukštai majonezo
  • 1 – 2 skiltelės česnako (nebūtinai)
  • 5 – 6 šakelės bet kokių žalumynų
  • 1 lavašas
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Tarkuotą sūrį sumaišyti su majonezu ir smulkiai supjaustytais žalumynais, kiaušiniais ir suvynioti į lavašą. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti lavašo suktinukus, kol gražiai apskrus. Patiekti su daržovėmis ir salotomis.

   

2 porcijų

100 g apie 179 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Virtų kiaušinių, makaronų ir sūrio mišrainė

 
  • 5 kiaušiniai
  • 300 g virtų makaronų (vamzdelių, kaspinėlių ar kriauklių)
  • 200 g brinzos arba tarkuoto sūrio
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • 8 – 10 šviežių bazilikų lapų
  • Majonezo pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinius sutrinti šakute, sumaišyti su virtais makaronais ir kubeliais supjaustyta brinza arba tarkuotu sūriu, įdėti išspausto česnako ir labai smulkiai supjaustytų bazilikų. Patiekti kaip garnyrą prie virtos vištienos, keptos liesos mėsos ar antienos krūtinėlės.

Pastaba! Majonezą galima pakeisti natūraliu jogurtu, sumaišytu su šiek tiek alyvuogių aliejaus ir maltomis sezamų sėklomis. Baziliką galima pakeisti petražolėmis arba krapais.

   

2 – 4 porcijų

100 g apie 280 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti