Dažnas lietuvis tiesiog neįsivaizduoja savo gyvenimo be sriubos. Juk šis patiekalas jau žiloje senovėje puikuodavosi ant mūsų protėvių stalų. Teigiama, kad tuomet sriubos dažniausiai gamintos iš kruopų. Be to, jos būdavo itin tirštos, todėl tokias sriubas ne vienas užsienietis tikriausiai pavadintų troškiniu. Dar ruoštos rūgščios putros, kurias dabar retas moka gaminti. Lietuviai nesigėdydami srėbdavo ir garuojančius barščius, raugintų kopūstų, pupelių sriubas arba šiandien daugumai apetito nekeliančią žemaitišką svogūnienę – šaltą sriubą iš svogūnų ir silkės. Dabar daugelis lietuvių mėgsta lengvesnes, skystesnes sriubas. Be to, mūsų šalyje vis daugiau vietos po saule iškovoja užsienyje itin populiarios trintos sriubos. Kodėl jų nepasigaminus iš mūsų krašte auginamų daržovių? Šį kartą siūlome išbandyti ir pagerintus sriubų variantus iš baravykų, pupų, dilgėlių bei kitų tikriausių lietuviškų produktų.

 

shutterstock_54615655

Karališka baravykų

100 ml apie 50 kcal

  • 100 g džiovintų baravykų
  • 300 ml vandens
  • 3 bulvės
  • 700 ml jautienos sultinio
  • Svogūnas
  • 50 ml grietinėlės
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Petražolių papuošti
  • Druskos, čiobrelių pagal skonį

Grybus užpilti verdančiu vandeniu ir mirkyti apie 30 min. Tada nukošti, bet vandens neišpilti. Bulves susmulkinti, išvirti, nukošti ir sutrinti. Grybus stambiai supjaustyti, sudėti į sultinį, įpilti 120 ml skysčio, kuriame mirko grybai, sudėti bulvių masę ir virti apie 30 min. Svogūną susmulkinti, kepti apie 3 min. ir sudėti į sriubą. Tuomet pagardinti prieskoniais. Patiekti su grietinėle ir papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

 

Sočioji pupų

100 ml apie 70 kcal

  • 450 g džiovintų pupų
  • Raudonasis svogūnas
  • 5 šakelės čiobrelių
  • 6 skiltelės česnako
  • 2 laurų lapai
  • 1,5 l vištienos sultinio
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Pupas užpilti vandeniu, mirkyti per naktį ir nukošti. Svogūną, čiobrelius susmulkinti, česnako skilteles susmulkinti į 4 dalis ir pagardinus laurų lapais kepti apie 15 min. Tada gautą masę bei pupas sudėti į sultinį, pagardinti prieskoniais ir maišant virti apie 2,5 val.

 

 

Kreminė cukinijų

100 ml apie 40 kcal

  • 4 nedidelės cukinijos
  • 2 svogūnai
  • 2 bulvės
  • 1 l vištienos sultinio
  • 240 ml pieno
  • Sviesto kepti
  • Krapų papuošti
  • Raudonėlių, čiobrelių, bazilikų, druskos pagal skonį

Svogūnus susmulkinti ir kepti apie 2 min. Bulves, cukinijas susmulkinti, sudėti į svogūnų masę, pagardinti prieskoniais ir kepti dar 5 min. Kepintas daržoves sudėti į užvirusį sultinį ir virti apie 15 min. Tuomet sriubą sutrinti, supilti pieną ir kaitinti, kol beveik užvirs. Patiekti papuošus smulkintais krapais. Galima papuošti cukinijos griežinėliais.

 

 

shutterstock_96273356

Puikioji raugintų agurkų

100 ml apie 60 kcal

  • 4 rauginti agurkai
  • Svogūnas
  • 4 bulvės
  • 2 morkos
  • 1 l vištienos sultinio
  • 100 ml agurkų marinato
  • 30 g miltų
  • 240 ml grietinėlės
  • Sviesto kepti
  • Krapų papuošti
  • Druskos, cukraus, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Svogūną susmulkinti ir kepti apie 2 min. Agurkus, bulves, morkas susmulkinti, sudėti į sultinį, supilti marinatą ir virti apie 20 min. Miltus sumaišyti su grietinėle, pamažu maišant supilti į sriubą ir virti dar apie 3 min. Tuomet sriubą pagardinti prieskoniais. Patiekti papuošus smulkintais krapais.

 

 

Neįprasta dilgėlių

100 ml apie 45 kcal

  • 300 g dilgėlių
  • 2 bulvės
  • 1 l daržovių sultinio
  • Raudonasis svogūnas
  • Morka
  • Pastarnokas
  • 2 kiaušiniai
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų

Bulves susmulkinti, sudėti į sultinį ir virti apie 15 min. Svogūną, morką, pastarnoką susmulkinti, kepti apie 3 min. ir sudėti į sriubą. Dilgėlių lapus nuplauti, nuplikyti verdančiu vandeniu, sudėti į sriubą ir virti dar apie 2 min. Tuomet pagardinti prieskoniais ir palikti stovėti apie 10 min. Patiekti į sriubos dubenį įdėjus pusę kietai virto kiaušinio.

 

 

Balinta daržovių

100 ml apie 35 kcal

  • 3 morkos
  • Pastarnokas
  • Bulvė
  • Saliero šaknis
  • 2 l vandens
  • Nedidelis kopūstas
  • 2 porai
  • 1 l ožkos pieno
  • Petražolių papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, kalendrų pagal skonį

Morkas, pastarnoką, bulvę, salierą susmulkinti, sudėti į verdantį vandenį ir kaitinti, kol užvirs. Kopūstą, porus susmulkinti, sudėti į sriubą ir virti dar apie 15 min. Tada supilti pieną ir pagardinti prieskoniais. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

Kristina Gailiūtė