Sakoma, kad avižinė košė – sveikiausias patiekalas pusryčiams. Ji suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir energijos puikiai dienos pradžiai. Avižinės košės nauda tikriausiai niekas neabejoja. Joje apstu vertingų maistinių medžiagų. Vitaminų A, PP, E, C, B12, B6, mineralų – cinko, fosforo, magnio, chromo, kalio, nikelio ir kalcio. Avižos turi daug baltymų ir sudėtinių angliavandenių, dėlto organizmas pasikrauna energijos visai dienai. Tačiau avižinė košė – ne vienintelis būdas panaudoti avižas! Iš jų, pavyzdžiui, galima pasigaminti sveiką gėrimą, kuris gali pakeisti karvių ar ožkų pieną. Skanu avižiniai dribsniai ir su balta žuvimi arba avižinių dribsnių sausainiai prie kavos ar arbatos puodelio!

 

Avižiniai sausainiai su moliūgų sėklomis

 

avižiniai dribsniai

  • 75 g avižinių dribsnių
  • 40 g moliūgų sėklų
  • 50 g tamsių razinų
  • 50 g medaus
  • 50 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • 100 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštas vandens
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ištirpinti sviestą, įdėti medaus ir cukraus. Sumaišyti sausus ingredientus (išskyrus kepimo miltelius) ir sudėti į sviesto mišinį. Kepimo miltelius ištirpinti vandenyje, supilti į tešlą ir išminkyti. Orkaitę įkaitinti iki 160° ir iškloti skardą kepimo popieriumi. Su šaukštu dėti tešlą ir formuoti sausainius. Viršų šiek tiek paspausti. Pabarstyti moliūgų sėklomis. Kepti apie 20 minučių. Ištraukti iš orkaitės ir palikti atvėsti 5 – 10 minučių.

 

4 porcijos

100 g apie 484 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Avižų pienas

 

  • 50 g avižinių dribsnių
  • 500 ml vandens
  • Himalajų druskos pagal skonį (nebūtinai)

 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius užpilti šaltu, virintu vandeniu, išmaišyti ir palikti 8 – 12 valandų kambario temperatūroje, kad avižos išbrinktų ir suminkštėti. Tada supilti į elektrinį plaktuvą ir gerai išplakti. Masė turi gautis gana tiršta. Avižų pieną nukošti per marlę. Supilti į dubenį ir išmaišyti su žiupsneliu druskos. Laikyti šaldytuve ne ilgiau nei savaitę. Geriausiai suvartoti iš karto.

 

2 porcijos

100 g apie 34 kcal

Paruošimo laikas: apie 12 valandų

 

Balta žuvis avižinių dribsnių tešloje

 

  • 500 g baltos žuvies filė (lydekos, menkės, ešerio, kardžuvės)
  • 90 g avižinių dribsnių
  • 4 šaukštai miltų
  • Kiaušinis
  • Sviesto pagal skonį
  • 2 šaukštai kario
  • Druskos, maltų, baltųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su kariu, druska ir pipirais. Kiaušinį išplakti. Žuvies filė nusausinti, supjaustyti gabaliukais ir apvolioti miltuose, po to plaktame kiaušinyje ir galiausiai avižiniuose dribsniuose. Keptuvėje ištirpinti sviestą ir iš abiejų pusių apkepti žuvies gabalėlius. Galima patiekti su ryžiais ir daržovėmis.

 

4 porcijos

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti