Gervuogė – ne mažiau skani uoga nei avietė, į kurią labai panaši, ir labai naudinga. Vertingos ne tik uogos, bet ir lapai, šakelės ir net šaknys. Gervuogės gali padėti išvengti ir pasveikti nuo įvairių ligų ir išsaugoti gerą sveikatą daugelį metų.

 

Naudingi faktai apie gervuoges:

 

gervuogės

  • Gervuogė – dygliuotas, daugiametis krūmas, erškėtinių šeimos augalas. Uogos juodos, kaip ir aviečių sudarytos iš smulkių kaulavaisių. Gervuogės kvapnios, sultingos, saldžiarūgštės arba saldžios, turi begalę gerų savybių. Daugelio mėgstamos uogos kilusios iš Amerikos, kur auga beveik visuose regionuose. Taip pat labai paplitusios Europoje, Azijoje. Uogų sezonas tęsiasi nuo rugpjūčio pradžios iki rugsėjo pabaigos. Naudingiausia valgyti šviežias gervuoges, tačiau taip pat galima jas šaldyti, virti iš jų uogienes, kompotus, drebučius, sirupus ar naudoti kitiems skaniems patiekalams gaminti. Gervuoges mėgsta ir bitės – iš jų neša medų.

 

  • Gervuogėse apstu vitaminų A, C, E, K, P, PP, B grupės, cukrų (gliukozės, sacharozės, fruktozės), organinių rūgščių (vyno, obuolių, citrinų ir kt.), pektino, taninų, geležies, magnio, kalio, mangano, fosforo, vario, chromo, nikelio ir kitų mineralų.

 

  • 100 g gervuogių yra tik 35 kalorijos.

 

  • Gervuogės stiprina imuninę sistemą, aprūpina organizmą vitaminais ir kitomis veikliosiomis medžiagomis, turi stiprų apsauginį poveikį, todėl padeda peršalus ar kai pakyla temperatūra.

 

  • Reguliariai vartojant gervuoges galima sumažinti vėžio išsivystymo riziką, sustabdyti vėžinių ląstelių susidarymą.

 

  • Gervuogės daro teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, gerina kraujo sudėtį.

 

  • Naudingos virškinimo sistemai, padeda įveikti virškinamojo trakto ligas, greitina medžiagų apykaitą.

 

  • Gervuogės padeda išvalyti organizmą nuo toksinų, laisvųjų radikalų bei sunkiųjų metalų.

 

  • Gerai prisirpusios gervuogės pasižymi švelniu, vidurius laisvinančiu poveikiu, o neprisirpusios – kietinančiu.

 

  • Liaudies medicinoje gervuogės naudojamos gydyti inkstų ir šlapimo pūslės ligas.

 

  • Rekomenduojamos žmonėms, kenčiantiems nuo diabeto.

 

  • Žmonėms, sergantiems sąnarių uždegimu, taip pat naudinga valgyti šias uogas.

 

  • Gervuogės teigiamai veikia nervų sistemą, gerina miego kokybę, turi raminantį poveikį. Padeda, jei kamuoja dirglumas prieš menstruacijas ar menopauzės metu.

 

  • Gerina smegenų veiklą, atmintį, mąstymo procesus.

 

  • Mitybos specialistai rekomenduoja gervuoges įtraukti į kasdienę dietą žmonių, turinčių antsvorio.

 

  • Gervuogių lapai ir žievė taip pat gali būti vartojami. Dažniausiai jų nuovirais gydomas nestiprus dantenų uždegimas ar net gerklės skausmas.

 

  • Gervuogių lapų arbata – puikus gaivinantis ir sveikas gėrimas. Arbata šiek tiek kartoko skonio, todėl ją galima pasaldinti medumi arba kitu saldikliu.

 

  • Gervuogių nerekomenduojama vartoti alergiškiems ir labai jautriems žmonėms – kartais jos gali sukelti alerginių reakcijų. Sergant inkstų ligomis arba jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas, prieš vartojant gervuogių, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Kepta vištiena su saldžiarūgščiu gervuogių padažu

 

  • 170 g gervuogių
  • 60 g gervuogių džemo
  • 4 vištienos krūtinėlės filė
  • 2 šaukštai brendžio
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • Šaukštelis sojų padažo
  • Šaukštelis šviežio, tarkuoto imbiero
  • Šaukštelis šviežių, smulkintų mėtų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Vištienos krūtinėles aptepti aliejumi, ištrinti druska ir pipirais. Kepti ant grotelių iš abiejų pusių, kol bus visiškai iškepusios. Gervuoges, džemą, brendį, actą, sojų padažą, imbierą, mėtas sumaišyti ir užkelti ant vidutinės ugnies. Nuolatos maišant pavirti porą minučių. Keptą vištieną aplieti šiuo padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 128 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

 

Pikantiški sumuštiniai su sūriu ir gervuogėmis

 

  • 340 g gervuogių
  • 12 – 15 šviežių, bazilikų lapelių
  • 200 g fontinos sūrio
  • 8 riekės visadalių grūdų duonos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Gervuoges sutrinti šakute ir sumaišyti su smulkintais bazilikais. Ant duonos riekelės aptepti aliejumi, ant pusės jų uždėti sūrio ir trintų gervuogių ir uždengti likusiomis duonos riekelėmis. Kepti 4 – 5 minutes, kol taps gražiai auksinės spalvos.

 

 

Salotos su gervuogėmis ir aštriais riešutais

 

  • 170 g gervuogių
  • 100 g įvairių salotų
  • 60 g ožkų pieno sūrio
  • Svogūnas
  • 3 šaukštai raudonojo vyno acto
  • 1,5 šaukšto medaus
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Gervuogių puošti

Riešutams:

  • 95 g graikinių riešutų
  • Šaukštas sviesto
  • Šaukštas rudojo cukraus
  • 0,25 šaukštelio malto cinamono
  • Malto imbiero, kajeno paprikos, druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Uogas sutrinti ir nukošti per marlę. Skystį sumaišyti su actu, medumi ir alyvuogių aliejumi. paskaninti druska ir pipirais. Padėti į šaldytuvą, kad atvėstų. Keptuvėje išlydyti sviestą, sumaišyti su ruduoju cukrumi, cinamono, imbieru, kajeno paprika, druska ir pipirais ir pakepinti minutę. Tada sudėti kapotus riešutus. Maišant paskrudinti riešutus apie 5 minutes. Salotas sumaišyti su smulkintu ožkų pieno sūriu, šviežiomis gervuogėmis, smulkintu svogūnu ir skrudintais riešutais. Aplieti gervuogių padažu.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 132 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti