Europoje vanilė įvairiems patiekalams gardinti pradėta vartoti nuo 1510 m. Kepiniai su šiuo prieskoniu itin gardžiai kvepia ir pasižymi nepakartojamu skoniu. Vanile dažnai gardinami įvairūs varškės bei vaisių desertai, ledai, sausainiai ir kiti gardėsiai.

 

sausainiai

 

Šokoladiniai sausainiai

 

4 žmonėms

100 g apie 220 kcal

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • Pusė vanilės ankšties
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g juodojo šokolado
  • 200 g sviesto
  • 100 g miltelinio cukraus
  • Kiaušinis
  • 300 g miltų

 

Gaminimas

 

Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Šokoladą sutrupinti. Sviestą išlydyti, sumaišyti su milteliniu cukrumi ir vanilės sėklomis. Tuomet suberti vanilinį cukrų, įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Tada suberti miltus, šokoladą ir išminkyti tešlą. Iš jos formuoti sausainius ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °С temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

desertas

Gaivus desertas

 

100 g apie 190 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 3 val.

 

  • Pusė vanilės ankšties
  • 20 g želatinos
  • 450 ml riebios grietinėlės
  • 100 ml pieno
  • 150 g baltojo šokolado
  • 50 g cukraus

Viršutiniam sluoksniui:

  • 10 g želatinos
  • 200 g vyšnių uogienės

 

Gaminimas

 Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Želatiną užpilti 60 ml vandens ir laikyti kambario temperatūroje apie 10 min. Grietinėlę sumaišyti su pienu, trupintu šokoladu, cukrumi ir vanilės sėklomis. Gautą masę kaitinti ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps. Želatiną ištirpinti garų vonelėje, supilti į gautą mišinį ir išmaišyti. Gautą masę supilstyti į indelius ir laikyti šaldytuve apie 1 val.

 

Želatiną užpilti 30 ml vandens ir laikyti kambario temperatūroje apie 10 min. Tuomet kaitinti garų vonelėje, kol ištirps. Tada supilti vyšnių uogienę ir išmaišyti.

 

Viršutinį sluoksnį užpilti ant sustingusios grietinėlės ir šokolado masės. Laikyti šaldytuve dar apie 1 val. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.

 

kaneles

Saldžios kanelės

 

100 g apie 230 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 5 val.

 

  • Pusė vanilės ankšties
  • 2 kiaušiniai
  • 2 tryniai
  • 50 g sviesto
  • 250 g cukraus
  • 100 g miltų
  • 500 ml pieno
  • 2 šaukštai romo
  • 100 g rudojo cukraus
  • Sviesto kepti

 

Gaminimas

 

Kiaušinius sumaišyti su tryniais, lydytu sviestu ir cukrumi. Tada suberti miltus ir išmaišyti. Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Pieną sumaišyti su smulkinta vanilės ankštimi, romu ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Gautą masę sumaišyti su kiaušinių bei sviesto mišiniu ir laikyti šaldytuve apie 3 val.

 

Kepimo formeles ištepti sviestu, apibarstyti ruduoju cukrumi, užpildyti gauta mase ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 250 °С temperatūros. Tada temperatūrą sumažinti iki 180 °С ir kepti dar apie 50 min., kol gražiai apskrus. Patiekti šaltas.

 

surio pyragas
Sūrio pyragas

 

100 g apie 250 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • Pusė vanilės ankšties
  • 500 g rikotos
  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml grietinėlės
  • Sviesto kepti

 

Gaminimas

 

Krakmolą sumaišyti su cukrumi, rikota, smulkinta vanilės ankštimi ir sutrinti. Tada įmušti kiaušinius, supilti grietinėlę ir gerai išmaišyti. Gautą masę dėti į sviestu išteptą kepimo indą ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °С temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

ledai

Burnoje tirpstantys ledai

 

100 g apie 230 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 6 val.

 

  • Vanilės ankštis
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 400 ml riebios grietinėlės
  • 150 g cukraus
  • 400 g saldinto sutirštinto pieno

 

Gaminimas

 

Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Grietinėlę sumaišyti su cukrumi, smulkinta vanilės ankštimi ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet supilti sutirštintą pieną, suberti vanilinį cukrų, išmaišyti ir laikyti šaldytuve apie 1 val. Tada dėti į šaldymo kamerą ir šaldyti apie 4 val. Kas pusvalandį išimti, pakratyti ir vėl dėti į kamerą. Galima patiekti su mėgstama uogiene, vaisiais ir papuošus žalumynais.

 

bandeles

Bandelės su cinamonu

 

100 g apie 180 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 2 val.

 

Tešlai:

  • Pusė vanilės ankšties
  • 13 g mielių
  • 75 g cukraus
  • 250 ml pieno
  • 75 g sviesto
  • 2 šaukšteliai kardamono miltelių
  • 500 g miltų

Įdarui:

  • 20 g sviesto
  • 2 šaukštai cinamono
  • 2 šaukštai cukraus

 

Gaminimas

 

Mieles sutrinti su cukrumi. Tada sumaišyti su šiltu pienu, smulkinta vanilės ankštimi ir laikyti šiltai apie 5 min. Paskui supilti lydytą sviestą, suberti kardamono miltelius, miltus ir išminkyti tešlą. Ją laikyti kambario temperatūroje apie 1 val. Tuomet dar kartą išminkyti ir iškočioti.

 

Tešlą ištepti sviestu, apibarstyti cinamonu ir cukrumi. Paskui suvynioti, kraštus užspausti ir supjaustyti. Bandeles dėti į kepimo indą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

keksiukai

Vaniliniai keksiukai

 

100 g apie 150 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • Vanilės ankštis
  • 120 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 125 ml pieno
  • 180 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių

 

Gaminimas

Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Sviestą išlydyti, sumaišyti su cukrumi ir vanilės sėklomis. Tada įmušti kiaušinius, supilti pieną ir išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Gautą mišinį suberti į kiaušinių bei pieno masę ir išmaišyti. Gautą masę dėti į keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus mėtų arba melisų lapais.

 

tiramisu

Neįprastas tiramisas

 

100 g apie 120 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

  • Vanilės ankštis
  • 3 obuoliai
  • 3 šaukštai cukraus
  • 4 šaukštai citrinų sulčių
  • 500 g maskarponės
  • 3 šaukštai miltelinio cukraus
  • 2 šaukštai grietinėlės
  • 100 g sausainių
  • 50 g juodojo šokolado

 

Gaminimas

 

Obuolius nuskusti ir susmulkinti. Tada apibarstyti cukrumi, apšlakstyti citrinų sultimis ir troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Maskarponę sumaišyti su milteliniu cukrumi, vanilės sėklomis ir grietinėle. Sausainius sutrupinti, sudėti į desertui skirtus indelius. Tada sudėti obuolius ir maskarponės bei vanilės masę. Viršų apibarstyti tarkuotu šokoladu ir laikyti šaldytuve apie 1 val. Galima patiekti papuošus mėtų lapais.

 

Įdomu

 

  • Aukščiausios kokybės vanile laikomi augalai, augantys Madagaskare ir Meksikoje. Prasčiausiai vertinama Haičio ir Indonezijos vanilė.
  • Vanilė – brangiausias prieskonis visame pasaulyje po šafrano.
  • Europoje vanilė naudota tam tikriems vaistams gaminti, kurie stimuliuodavo nervines ląsteles. Iki šiol vanilė laikoma puikiu afrodiziaku.
  • Daugiausia vanilės sunaudojama JAV. Europoje šis prieskonis labiausiai mėgstamas prancūzų.
  • Kasmet visame pasaulyje sudžiovinama apie 1 400 t vanilės ankščių.
  • Vorams nepatinka vanilės kvapas, todėl šiuo prieskoniu patariama kvepinti namus – kaipmat atbaidys nepageidaujamus svečius.
  • Actekai vanilės augalą vadindavo juodąja gėle.
  • Senovėje tikėta, kad vanilės kvapas saugodavo nuo pikto, todėl gaminant amuletus būdavo dedama ir šiek tiek vanilės ankščių, kad stebuklingas šio prieskonio kvapas juos nešiojančius žmones sergėtų nuolatos.
  • Iki XIX a. pabaigos vanilė daugiausiai auginta Meksikoje. Vėliau paplito ir kitose šalyse: Kosta Rikoje, Gvatemaloje, Kinijoje ir kt.
  • Nepaisant to, kad šiais laikais gausu įvairių skonių ledų, tačiau populiariausi – vaniliniai.

 

Spausdinti