Šių, 2018 metų, kovo 4 dieną Vilniuje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė, viliojanti riestainiais, bandelėmis, pyragais ir kitais gardžiais kepiniais. Galbūt kažkas pabūgs šalto oro, kas nors neturės laiko ir galimybių, apsilankyti šioje gražioje, kasmetinėje prekeivių ir amatininkų šventėje, tačiau šventinę nuotaiką, primenančią Kaziuko mugę, galima susikurti ir savo namų virtuvėje, pavyzdžiui, kepant bandeles. Manote, kad patiems bandeles kepti labai sudėtinga? Pasiraitojame rankoves ir sklaidome mitus! Štai bandelių receptai, kurie pavyks iš pirmo karto!

 

bandeles

Angliškos kryžiaus bandelės

 

  • 300 ml pieno
  • 7 g sviesto
  • 550 g miltų
  • Šaukštelis druskos
  • 100 g cukraus
  • 20 g šviežių mielių
  • Kiaušiniai, lengvai plaktas
  • 80 g razinų
  • 50 g cukatų
  • 50 ml romo
  • Apelsino žievelė
  • Tarkuotas obuolys
  • Šaukštelis malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero
  • 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių

Kryžiui:

  • Kiaušinis
  • Šaukštas vandens
  • 70 g miltų

Glaistui:

  • 4 šaukštai abrikosų arba apelsinų džemo

 

Gaminimas

 

Razinas nuplikyti verdančiu vandeniu. Po to sumaišyti su tarkuota apelsino žievele, romu, ir palaikyti 2 – 3 val. Paskui skystį nukošti. Prieš dedant į tešlą razinas ir cukatas apvolioti miltuose. Į verdantį pieną sudėti sviestą ir ištirpinti. Tada į pieną sudėti mieles, gerai išmaišyti. Sudėti miltus, prieskonius, cukrų, kiaušinius. Išmaišyti tešlą. Tada dubenį su tešla uždengti drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir palikti 1 val. kambario temperatūroje, kad iškiltų. Po to sudėti žieveles, razinas ir cukatas. Dar kartą gerai išmaišyti tešlą, uždengti ir palikti kilti dar 1 val. Padalyti tešlą į 15 – 20 gabalėlių ir formuoti bandeles. Bandeles sudėti ant kepimo popieriaus. Taro bandelių palikti 3 – 4 cm atstumą. Uždengti kitu kepimo popieriaus lakštu ir šiek tiek drėgnu rankšluosčiu ir palikti kilti dar 1 val. Tada bandelių viršų aptepti su vandeniu plaktu kiaušiniu. Miltus sumaišyti su 4 – 5 šaukštais vandens, kad gautųsi pastos konsistencijos masė ir su konditeriniu maišeliu nupiešti ant kiekvienos bandelės po kryžių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°, 20 – 30 minučių, kol gražiai įgaus gražų, rusvą atspalvį. Aptepti pašildytu džemu. Patiekti rekomenduojama karštas!

 

15 – 20 porcijos

100 g apie 310 kcal

Paruošimo laikas: apie 4 val.

 

Greitai paruošiamos cinamoninės bandelės be mielių

 

  • 360 g miltų
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto (70 g tešlai, 30 g aptepimui)
  • 50 ml pieno

 

Gaminimas

 

Tirpintą sviestą sumaišyti su cukrumi. Sijotus miltus sumaišyti su druska ir kepimo milteliais. Maišant pamažu supilti miltus į sviesto mišinį. Tešla turi būti vientisa ir be gumulėlių. Tešlą padėti ant miltuoto paviršiaus ir plonai iškočioti. Tešlą aptepti lydytu sviestu ir pabarstyti cinamono ir cukraus mišiniu. Suvynioti ir supjaustyti bandeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 20 min. arba kol bus visiškai iškepusios.

 

10 – 15 porcijos

100 g apie 254 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Varškinės bandelės

 

  • 250 g varškės
  • 5 šaukštai cukraus
  • 2 g vanilinio cukraus
  • 250 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • Druskos pagal skonį
  • 12 g kepimo miltelių
  • 2 šaukštai pieno

 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vanile ir druska. Sumaišyti su varške. Supilti sijotus miltus su kepimo milteliais ir išminkyti tešlą, kad neliptų prie rankų, bet būtų pakankamai minkšta. Formuoti bandeles ir dėti ant kepimo popieriaus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190°, 12 min. Tada kulinariniu teptuku aptepti pienu, pabarstyti cukrumi ir kišti į orkaitę dar 3 – 5 min.

 

10 – 12 porcijos

100 g apie 280 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti