Artėja Motinos diena. Kuo nustebinsite šįmet? Galbūt namuose gamintais skanėstais? Ar gali būti geresnė dovana mamai nei su meile artimųjų rankomis ruoštas maistas? Saldžios dovanos – puikus būdas parodyti meilę ir rūpestį.

 

mamos

Prancūziškos madlenos su šokolado ir žaliųjų citrinų glaistu

 

  • 3 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 150 g sviesto
  • 150 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 žaliosios citrinos
  • 75 g miltelinio cukraus
  • 1 – 2 lašai žalių maisto dažų
  • 75 g juodojo šokolado
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios putų konsistencijos. Po to sudėti tirpintą sviestą, miltus, kepimo miltelius, žaliųjų citrinų žievelę ir žiupsnelį druskos. Tešlą padalyti į dvi dalis ir pusę sudėti į riebalais išteptą kepimo formą. Kepti 8 – 10 minučių, kol iškils ir taps gražios auksinės spalvos. Tada padėti ant grotelių, kad atvėstų. Tą patį pakartoti su likusia tešla, kad gautųsi iš viso 24 madlenos. Paruošti žaliųjų citrinų glaistą: pamažu maišant į miltelinį cukrų supilti žaliųjų citrinų sultis, kol taps tirštos konsistencijos. Sumaišyti su žaliais maisto dažais. Pusę madlenų pamirkyti žaliųjų citrinų glaiste, o kitą pusę – tirpintame juodajame šokolade. Po to palikti, kad atvėstų ir sustingtų.

 

24 porcijų

100 g apie 137 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

 

Angliški paplotėliai su šilauogių ir pasukų kremu

 

  • 250 g savaime kylančių miltų
  • 50 g sviesto
  • 30 g šviesiai rudo cukraus
  • 100 g šilauogių
  • 125 ml pasukų
  • 3 šaukštai pusiau riebaus pieno
  • Džemo pagal skonį
  • Grietinėlės pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sijotus miltus, druską ištrinti su atšaldytu sviestų pirštais, kad gautųsi trupiniai. Sudėti cukrų ir šilauoges, gerai išmaišyti ir tešlos viduryje padaryti duobutę. Pasukas sumaišyti su pienu. Supilti trečdalį į duobutę tešloje ir maišyti, kol tešla bus minkšta, bet sausa. Jeigu tešla atrodo per sausa, įpilti dar šiek tiek skysčio. Iškočioti 3 cm storio tešlą. Išpjauti tešlos skritulius, sudėti ant riebalais išteptos kepimo formos, aptepti pienu ir kepti 10 – 12 minučių, kol iškils ir taps auksinės spalvos. Tada padėti ant grotelių, kad atvėstų. Paplotėlius pertepti džemu ir grietinėle.

 

12 porcijų

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Aviečių ir rožių skonio amerikietiški zefyrai

 

  • 16 želatinos lapelių
  • 2 šaukštai uogų likerio
  • Aliejaus aptepti
  • 400 g cukraus
  • 200 g skystos gliukozės
  • 0,5 šaukštelio rožių vandens
  • 100 g konservuotų aviečių
  • 75 g kukurūzų miltų
  • 75 g miltelinio cukraus

 

Gaminimas

 

Po vieną 14 želatinos lapelių sumerkti į 180 ml šalto vandens. Mirkyti 10 minučių. Likusius želatinos lapelius išmirkyti uogų likeryje. Formą iškloti maistine plėvele, aptepti aliejumiVandenyje išbrinkusią želatiną su skysčiu pašildyti ant mažos ugnies, kol ištirps. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kol atvės. Cukrų, 125 g gliukozės sumaišyti su 3 šaukštais vandens. Virti, kartais pamaišant su metaliniu šaukštu. Palikti burbuliuoti 5 minutes, kol sirupas pasieks 112° temperatūrą. Supilti likusią gliukozę ir išplakti su elektriniu plakikliu. Sudėti atvėsusią želatiną, jos skystį ir rožių vandenį. Padidinti elektrinio plakiklio galingumą ir plakti, kol sutirštės. Energingai plakti dar 10 – 15 minučių, kol masės tūris padidės keturis kartus ir taps zefyrų konsistencijos. Konservuotas avietes pakaitinti ant vidutinės ugnies. Nukelti nuo ugnies ir leisti minutę atvėsti. Po to sumaišyti su likeryje išbrinkusia želatina, kol ši ištirps. Zefyrų masę supilti į formą ir aplieti uogų sirupu, kad gautųsi sūkurio efektas. Uždengti maistine plėvele ir palikti pastovėti kambario temperatūroje bent 4 – 6 valandas arba per naktį. Sijotus kukurūzų miltus sumaišyti su milteliniu cukrumi. Su įkaitintu peiliu supjaustyti sustingusią zefyrų masę. Kiekvieną zefyrą apvolioti kukurūzų ir miltelinio cukraus mišinyje. Sandariame inde galima laikyti iki 5 dienų.

 

30 porcijų

100 g apie 110 kcal

Paruošimo laikas: apie 55 min (+ 4 – 6 val.)

Spausdinti