Kraujo grupės dieta kilo iš dviejų Amerikos natūropatų – daktaro Džeimso Dadamo ir jo sūnaus daktaro Piterio Dadamo – idėjų. Šie gydytojai tikėjo, kad kraujo grupės tipas yra raktas, kuris padės žmonėms sužinoti, kaip jie turi maitintis, kad veiksmingai sudegintų kalorijas, bei kokiu sportu geriausia užsiimti. Sakoma, kad tie, kurie laikosi kraujo grupės dietos, numeta nereikalingus kilogramus, tampa sveikesni, turi stipresnį imunitetą ir sulėtina senėjimo procesus. Manoma, kad visa tai priklauso nuo cheminių reakcijų, kurios vyksta susiduriant kraujo ląstelėms ir suvirškintam maistui.

 

Pirma kraujo grupė (O)

Pirma kraujo grupė taip vadinama dėl to, kad ji iš tiesų buvo pirmoji vystantis žmonijai. Ji buvo paplitusi jau medžiotojų–rinkėjų bendruomenėse apie 50000 m. pr. Kr. Tuomet žmonės vartojo daug raudonos mėsos ir beveik nesimaitino grūdinėmis kultūromis ar pieno produktais. Todėl ir šiuolaikiniai pirmos kraujo grupės žmonės labai mėgsta mėsą. Tokia mityba organizmą gausiai aprūpina gyvulinės kilmės baltymais, bet šiam žmonių tipui reikia daugiau mankštintis ar fiziškai dirbti, kad būtų sudegintos nereikalingos kalorijos. Pirmos kraujo grupės žmonės dažnai skundžiasi virškinimo sistemos sutrikimais, kuriuos sukelia gausiai išsiskiriančios skrandžio rūgštys. Jie taip pat labiau linkę sirgti artritu bei skydliaukės ligomis, nes imunitetas dažnai būna pernelyg aktyvus. Taigi medžiotojų palikuonys turėtų maitintis savo mėgstamais mėsos patiekalais ir nepiktnaudžiauti grūdais bei pieno produktais, dėl kurių imunitetas gali prarasti pusiausvyrą. Taip pat riboti angliavandenių prisotinto maisto, nes organizmas negali jo tinkamai pasisavinti, todėl viskas virsta papildomais kilogramais.

 

Antra kraujo grupė (A)

Antra kraujo grupė susiformavo, kai žmonės ėmė pereiti nuo medžioklės ir gėrybių rinkimo prie žemdirbystės. Tai įvyko 25000–15000 m. pr. Kr. Šią kraujo grupę turintiems asmenims geriausiai tinktų vegetariška mityba, ypač makrobiotinė dieta. Antros kraujo grupės atstovų organizmai išskiria mažai druskos rūgšties, dėl to jiems sunkiai sekasi virškinti mėsos ir pieno produktus. Jei šio tipo žmonės tinkamai nesirūpins savo sveikata, išaugs tikimybė susirgti vėžiu, diabetu bei širdies ligomis. Antros kraujo grupės asmenys taip pat turi geną, kuris skatina polinkį į alkoholizmą. Taigi jei priklausote šiam tipui, reikėtų daugiau valgyti riešutų, sėklų, košių, makaronų, ryžių, vaisių ir kitų vegeteriškų patiekalų. Priešingai negu pirmos grupės atstovai, kuriems reikia daug ir intensyviai mankštintis (juk medžiotojai nuolat lakstydavo!), jums labiausiai tiktų raminanti sporto šaka, pavyzdžiui, joga arba golfas.

 

Trečia kraujo grupė (B)

Trečia kraujo grupė išsivystė po pirmos ir antros grupių, kai žmonės ėmė intensyviau verstis gyvulininkyste, derindami ją su žemdirbyste (tai įvyko 15000–10000 m. pr. Kr.), todėl ją turintiems asmenims labiausiai tinka pieno produktais paremta dieta, kaskart papildoma mėsa (bet ne vištiena) ir grūdinėmis kultūromis. Trečios kraujo grupės žmonės dažnai skundžiasi šlapimo pūslės ir šalinimo sistemos problemomis, taip pat jie mažiau atsparūs virusiniams susirgimams, nes jų imunitetas nėra labai stiprus. Kadangi šio tipo asmenims tinka tiek pieno produktai, tiek dauguma kitų maisto rūšių, todėl jie lengvai gali numesti nereikalingą svorį tiesiog pašalindami iš savo valgiaraščio riešutus, kukurūzus, kviečius ir lęšius. Kalbant apie labiausiai tinkamas sporto rūšis, geriausia būtų rinktis kopimą į kalnus, tenisą arba plaukimą.

 

Ketvirta kraujo grupė (AB)

Rečiausiai pasitaikanti ir naujausia žmonijos istorijoje kraujo grupė. Ji atsirado tik prieš 1 500 metų. Tai labiausiai pritaikyta kraujo grupė prie šiuolaikinio gyvenimo būdo ir tarpusavyje jungia antros bei trečios grupės dietas. Mėsa nėra taip gerai virškinama kaip jūrų gėrybės, pieno produktai, grūdinės kultūros bei sojos. Ketvirtos kraujo grupės žmonėms būdingos ligos, kurios priskiriamos tiek antrai, tiek trečiai kraujo grupėms. Norėdami numesti antsvorį ir išlaikyti puikią sveikatą, šio tipo atstovai turėtų daugiausia maitintis jūrų gėrybėmis, pieno produktais, riešutais ir grūdinės kilmės maistu. Sportuojant reikėtų derinti intensyvią veiklą su atpalaiduojančiais pratimais.

 

Įdomūs faktai

  • Kraujo grupės dietos laikosi tokios garsenybės kaip Elizabet Harlei, Kortni Koks-Arket bei Šeril Koul.
  • Tai, kad žmones galima suskirstyti į grupes pagal kraują, buvo atrasta 1901 m.
  • Remiantis statistika, pirmą kraujo grupę turi 46 % pasaulio gyventojų, antrą – 40 %, trečią – 10 %, o ketvirtą – tik 4 %.
  • Kadangi vaikai gauna genus iš abiejų tėvų, molekulės gali sudaryti skirtingas kombinacijas, todėl mažylio kraujo grupė gali būti visiškai kitokia nei mamos ir tėčio.
  • Prie kraujo grupės taip pat išskiriamas rezus faktorius, kuris gali būti teigiamas arba neigiamas. Neigiamas yra retesnis ir jį turintys žmonės gali gauti tik donorų, turinčių neigiamą faktorių, kraują, o teigiamo tipo asmenims tinka tiek teigiamo, tiek neigiamo rezus faktoriaus kraujas.