Mėlynės Lietuvos miškuose mėlynuoja nuo liepos mėnesio. Liaudies medicinoje mėlynių uogos, lapai, stiebeliai ir šaknys būdavo naudojami gydyti įvairias, dažniausiai viršutinių kvėpavimo takų, ligas. Šiose uogose gausu karotino, C ir B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų ir sveikatai naudingų antioksidantų.

  • Mėlynės sveika akims. Dėl natūralių pigmentų antocianų mėlynės teigiamai veikia regėjimą, stiprina akies tinklainės funkcijas.
  • Sveika širdžiai ir kraujagyslėms. Mėlynės padeda palaikyti normalų riebalų kiekį kraujyje, didina „gerojo“ ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį bei trigliceridų koncentraciją kraujyje. Be to, stiprina ir praturtina deguonimi kraujagysles.
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Mėlynės yra vienos iš daugelio uogų, kurios padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.
  • Naudingoms smegenims. Pastebėta, kad pagyvenę žmonės, kurie kasdien valgydavo mėlynių, turėjo geresnę atmintį, ilgiau išliko aštraus proto.
  • Gali padėti išvengti vėžinių susirgimų, ypač krūties, žarnų ir stemplės.
  • Padeda išvengti šlapimo takų infekcijų. Mėlynių uogose yra arbutino, medžiagos, kuri slopina bakterijų dauginimąsi ir dezinfekuoja šlapimo takus.
  • Mėlynių turėtų daugiau valgyti tie, kurie norėti turėti skaisčią odą. Sauja mėlynių kasdien gali padėti išvengti spuogų, raukšlių ar celiulito.
  • Mėlynes geriausia valgyti vienas, o ne su pieno produktais. Pastarieji produktai sumažina uogų veiksmingumą ir gydomąsias galias.