Anksčiau ar vėliau daugelis žmonių supranta, kokie veiksmingi gali būti įvairūs vaistiniai augalai. Visiems gerai žinomos česnakų, špinatų, imbiero ar ežiuolės gydomosios savybės. Tačiau tik nedaugelis žino, kad yra daugybė kitų augalų, kurie gal yra net vertingesni už jau minėtus.

 

vaistazoles

Vaistinių augalų sudėtyje yra labai daug cheminių junginių. Vykstant natūraliems atrankos procesams, augalų molekulinė sandara kinta, kad galėtų geriau prisitaikyti ir išlikti nepalankiose sąlygose. Labai dažnai kažkokia medžiaga, kurios yra labai didelis kiekis tam tikruose augaluose, gali turėti labai didelį poveikį žmogaus organizmui. Taip pat juose gali būti mažesni kiekiai naudingų medžiagų.

 

Žmonės ir augalai evoliucionavo lygiagrečiai milijonus metų, todėl natūralu, kad žmonių organizmai prisitaikė gauti tam tikras augalų chemines medžiagas ir ignoruoti kitas. Kita vertus, egzistuoja nuomonė, kad nėra žmogaus sveikatai nenaudingų augalų.

 

Kiaulpienė – tai valgomasis, žydintis augalas, paplitęs vidutinio klimato šalyse. Iš kiaulpienių gaminami įvairūs patiekalai ir gėrimai. Žiedai, lapai ir šaknys gali būti naudojami gydymui. Augalas valo kraują, suaktyvina kepenų funkciją, reguliuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kasos veiklą, neleidžia susidaryti inkstų akmenims.

 

Serentis gerai auga įvairiose dirvose. Anksčiau būdavo naudojamas kaip dažantis prieskonis vasariškuose patiekaluose. Padeda nuo daugelio odos ligų, naikina dėmes, mažina karštį ir patinimą. Viena stipriausių natūralių priemonių nuo galvos ir dantų skausmo. Turi priešuždegiminį poveikį, gali padėti nuo alergijos, apsaugoti nuo auglių atsiradimo ir pagerinti kraujodarą.

 

Bitkrėslė liaudies medicinoje naudojama nuo seno. Ji buvo naudojama, siekiant pagerinti alaus ir sultinių skonį, apsaugoti nuo vabzdžių. Maltais bitkrėslės graižais barstomi kumpiai ir lašiniai, kad nepultų musės ir kirmėlės Reikia tik patrinti paprastosios bitkrėslės lapą ant odos, kad nepultų įkyrūs vabzdžiai.

 

Papartis – aukštas, šviesiai žalios spalvos augalas, paplitęs šiaurinio pusrutulio šalyse. Tai vienas iš seniausių europietiškų augalų. Gali būti naudojamas įvairioms ligoms gydyti. Senovėje paparčių ekstraktas būdavo naudojamas slopinti karštinei, aukštai temperatūrai, gydyti nuo kosulio, kaip profilaktinė priemonė nuo kirmėlių, astmos, plaučių uždegimo, bronchito. Taip pat jis spartina žaizdų ir nudegimų gijimą.

 

Katžolėse esantys aromatiniai junginiai sukelia katėms trumpai trunkantį euforijos jausmą, tačiau tai ne vienintelė jos savybė. Katžolės malšina peršalimo simptomus, skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą. Katžolės preparatai stabdo kraujavimą ir mažina patinimą. Švelnaus mėtos skonio augalas gali padėti nuo pykinimo, pilvo pūtimo ir net migrenos skausmų. Stimuliuoja gimdos susitraukimus, todėl kartais gali būti naudingos nėščiosioms. Daugiausiai auga šiauriniame pusrutulyje.

 

Raudonasis dobilas paplitęs Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Azijoje. Rausvai rožiniai žiedai gali būti naudojami nuo kosulio ir peršalimo infekcijų. Taip pat jie valo kraują ir organizmą.

 

Mairūnas ir raudonėlis dažnai naudojami kaip sinonimai, bet saldus mairūnų kvapas iš tikrųjų yra kitoks. Graikai tikėjo, kad šis kalnuose augantis prieskonis suteikia vyriškumo ir džiaugsmo. Naudojamas įvairiai, ypač nuo virškinimo sutrikimų. Turi priešgrybelinį, antibakterinį ir dezinfekuojantį poveikį.

 

Skaistenio savybės gerai ištyrinėtos, bet jis daugelio gydytojų yra nepelnytai pamirštamas. Jis turi priešuždegiminį poveikį, todėl gali būti naudojamas reumato ir migrenos gydymui. Taip pat jis mažina stresą ir dirglumo jausmą, skatina serotonino gamybą. Mažina tinimą, greitina sumušimų gijimą.

 

Kvapiosios našlaitės kilusios ir Europos ir Azijos, bet šiuolaikiniame pasaulyje paplitusios visur. Kvapiųjų našlaičių sirupas veiksmingai gydo peršalimo ligas, gripą, sausą kosulį. Taip pat slopina galvos ir raumenų skausmus.

 

Kalninis dašis – tikras išsigelbėjimas nuo vabzdžių įgėlimų ir įkandimų. Kaip ir daugelis šiuolaikinių augalų paplitęs beveik visame pasaulyje, nors kilęs iš Viduržemio jūros regiono. Turi antiseptinį poveikį. Gali būti naudojamas kaip mėsos ir kitų nesaldžių patiekalų prieskonis.