Valgomųjų rėžiukų tamsiai žali lapai nedideli ir ovalūs. Rėžiukų lapai – sodraus skonio, panašaus į pipirinę ir kitus aštraus skonio žalumynus. Nekaloringi rėžiukai turi vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų (A, B grupės, C, K, kalcio ir kt.), kurie suteikia jėgų, stiprina imunitetą ir padeda išvengti kai kurių ligų. Iš rėžiukų galima gaminti salotas, kokteilius, dėti jų į sriubas ir antruosius patiekalus, pagardinti sumuštinius.

 

Greipfrutų ir rėžiukų salotos

 
  • Šaukštas balto vyno acto
  • Šaukštelis cukraus
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 raudonieji greipfrutai
  • 1 – 2 ryšeliai rėžiukų
  • Avokadas
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Salotų užpilui sumaišyti actą, cukrų ir aliejų. Nulupti ir supjaustyti greipfrutus, sudėti avokadus, rėžiukus. Įberti druskos ir pipirų. Supilti salotų užpilą ir sumaišyti.

 

Ridikėlių ir rėžiukų salotos

 
  • 1 – 2 ryšeliai rėžiukų
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Šaukštas acto
  • 12 ridikėlių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Rėžiukų lapus nuskabyti nuo stiebų, suplėšyti ir sudėti į lėkštę. Sumaišyti aliejų, actą, druską ir pipirus. Sudėti supjaustytus ridikėlius ir sumaišyti. Šį mišinį uždėti ant rėžiukų.

Spausdinti