Sveikatos specialistai rekomenduoja valgyti mažiau raudonos mėsos. Atogrąžų miškų aktyvistai norėtų, kad žmonės vartotų mažiau palmių aliejaus. Kiti maisto produktai taip pat sulaukia dėl ekologijos sunerimusių asmenų dėmesio dėl netinkamo auginimo ir prekybos. Norint maitintis taip, kad tai nekenktų aplinkai, reikėtų išbraukti iš dienos valgiaraščio daugybę produktų. Vis dėlto koks maistas mažiausiai kenkia aplinkai ir net gali padėti sumažinti klimato kaitą?

 

ekologija

Maistas, kuris gali sumažinti klimato kaitą:

 

  • Avižos – naudingas priedas dirvožemiui. Pasirodo, avižos ne tik mažina cholesterolį, bet ir mažina anglies dioksido bei kitų teršalų kiekį dirvožemyje. Ekologai rekomenduoja šalia kukurūzų ir sojų pupelių auginti avižas, miežius, kviečius ir rugius, mes tada dirvožemyje ilgiau išlieka mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų.

 

  • Daugiamečiai grūdai – ilgalaikė perspektyva. Daugiamečių augalų šaknų sistema pasiekia gilesnius dirvožemio sluoksnius, o ne tik paviršinius, kaip vienmečiai, todėl mažiau alina žemę. Tokių augalų auginimas reiškia mažiau anglies dioksido dirvožemyje, jų nereikia papildomai persodinti, o tai reiškia, kad rečiau naudojamos atmosferą teršiančios žemės ūkio mašinos.

 

  • Šešėlyje auginama kava padeda išsaugoti tropinių miškų įvairovę. Ne taip seniai tokia kava buvo retenybė, tačiau pastaruoju metu vis daugiau ūkininkų pradeda auginti ekologišką kavą. Tai pats natūraliausias būdas auginti kavą. Natūralioje aplinkoje kava auga medžių pavėsyje. Saulėtose vietose kavos derlius užauga greičiau ir būna saugesnis, tačiau šešėlyje auginamai kavai nereikia tiek daug trąšų ir pesticidų. Kai kurių žmonių nuomone, šešėlyje auginama kava yra net skanesnė!

 

  • Jūrų dumbliai – yra manančių, kad šie sūrūs augalai gali išgelbėti žmoniją nuo bado. Jūros dumbliai yra sveika ne tik žmogui, bet ir mūsų planetai. Pastaruoju metu jūros dumblių auginama daugiau ir tai yra sveikintinas dalykas. Jūros dumbliams auginti nereikia daug cheminių trąšų. Jūros dumblių auginimas mažina žvejybos mastus, nes vietiniams gyventojams nebėra būtinybės daug žvejoti, kai jie gali dirbti jūros dumblių ūkiuose. Taigi, vandenynuose ilgainiui daugėja žuvų.

 

  • Ekologiški ryžiai: užauginama daugiau ryžių, sunaudojant mažiau vandens, mažiau teršalų ir anglies dirvožemyje. Ryžių laukai dėl žmogaus veiklos išskiria apie 20 %metano dujų. Metano dujos skatina šiltnamio efektą. Laimei, ūkininkai pradeda taikyti naujas technologijas, kurios padeda mažinti dujų emisijas į atmosferą. Ūkininkai sodina sodinukus toliau vienas nuo kito, periodiškai užlieja ir tręšia kompostu (organinėmis trąšomis). Kai kuriais atvejais nauji ūkininkavimo metodai metano emisijas padėjo sumažinti net 70 %.