Kuo vaišinsitės per Jonines? Tradiciškai per Rasų šventę (Jonines) valgomas lauke, ant laužo keptas maistas, bet ne tik šašlykai. Senovėje tikėta, kad stebuklingų galių įgyja vidurnaktį pamelžtas karvių pienas. Per Jonines visada būdavo patiekiama sūrio, dažniausiai su kmynais, šviežio vasaros pradžios medaus, lauže keptų bulvių ir kitų vasaros gėrybių.

 

Vijoninesštienos šašlykai su medumi

 

  • 1 kg vištienos filė
  • 60 g medaus
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 šaukšteliai garstyčių
  • Citrina
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Granatų sėklų puošti (nebūtinai)

 

Gaminimas

 

Susmulkinti česnaką, išspausti citrinos sultis, sumaišyti su garstyčiomis, alyvuogių aliejumi, druska, medumi. Sudėti vištienos filė gabalėlius ir palikti marinuotis porą valandų. Tada suverti vištienos gabalėlius ant iešmelių ir kepti ant gerai įkaitintų grotelių. Galima patiekti su šviežiais granatais.

 

4 porcijų

100 g apie 146 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Sūrio krekeriai su kmynais

 

  • 120 g miltų
  • 100 g kietojo sūrio
  • 1 – 1,25 šaukštelio kmynų
  • 70 ml vandens
  • 5 – 6 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Miltus sumaišyti su tarkuotu sūriu. Įpilti alyvuogių aliejaus ir įdėti kmynų, įpilti vandens ir pradėti maišyti tešlą. Jei reikia, įpilti dar vandens. Tešla turi būti vienalytė, elastinga ir nelipti prie rankų. Tešlą padalyti į dvi dalis. Iškočioti tešlą ir išpjauti kvadratėlius, sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti orkaitėje, kol įgaus šviesiai auksinį atspalvį (20 – 25 min.).

 

4 – 6 porcijų

100 g apie 254 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Keptos bulvės su avokadų padažu

 

  • 900 g bulvių
  • 3 šaukštai vynuogių kauliukų aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 2 avokadai
  • 2 citrinų sultys
  • 50 g šviežių krapų
  • 2 skiltelės česnakų
  • 0,5 šaukštelio druskos

 

Gaminimas

 

Bulves su lupenomis virti vandenyje 15 min., kol šiek tiek suminkštės. Tada nupilti vandenį ir atidėti į šalį. Orkaitę įkaitinti iki 190°. Bulves sudėti ant kepimo popieriaus. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska, pipirais ir kepti orkaitėje 25 – 30 minučių. Paruošti padažą: elektriniu trintuvu sutrinti avokadų minkštimą, citrinų sultis, krapus, česnakus su druska ir vientisos masės. Patiekti bulves su šiuo padažu.

 

4 porcijų

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti