Lęšiai – ankštinių šeimos vienamečiai žemaūgiai augalai, vieni seniausių žmogaus vartojamų augalų, labai vertinami dėl sėklose (priklausomai nuo veislės, jos gali būti raudonos, geltonos, žalios, rudos, net pilkos) esančių baltymų (jų daugiau negu mėsoje), angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų.

 

Įdomu

  • Aleksandro Makedoniečio karių patiekalas, teikdavęs energijos, buvo lęšiai su česnakais.
  • Istorikai tvirtina, kad lęšiai buvo vieni mėgstamiausių Diogeno patiekalų.
  • Viduramžiais lęšius italų vienuoliai ne tik augino, bet ir valgė per pasninką.
  • Viduržemio jūros regiono šalyse su lęšiais dažniausiai vartojamos prieskoninės žolelės.
  • Šiaurės Afrikoje lęšius gardina cinamonu, svogūnais.
  • Rytų Europoje lęšius mėgstama valgyti su spirgučiais.
  • Indijoje populiarūs lęšių patiekalai su ciberžolėmis, imbierais, česnakais.
Spausdinti