Gruzinų virtuvė skiriasi nuo daugumos kitų europietiškų virtuvių tuo, kad joje yra mažai saldumynų. KO gero, tai galima suprasti, nes šioje kalnuotoje šalyje prinoksta daug skanių ir saldžių vaisių, todėl saldumynai nebėra tokie svarbūs. Vis dėlto net ir gruzinai turi keletą tradicinių saldėsių receptų, kurie yra sveiki, skanūs ir ypač tinka prie kavos ar arbatos!

 

gruziski

Čurčchela

 
  • 1 l sulčių (vynuogių, granatų, obuolių, abrikosų ar kt.)
  • 500 g graikinių riešutų
  • 120 g miltų
  • Natūralaus siūlo su adata
 

Gaminimas

 

Graikinius riešutus suverti ant siūlo. Miltus užpilti 360 ml sulčių. Likusias sultis užvirinti ir pamažu maišant supilti į miltų mišinį. Tada mišinyje pamirkyti riešutų vėrinius, išdžiovinti ir vėl pamirkyti skystyje. Daryti taip keletą kartų.

   

8 – 12 porcijų

100 g apie 410 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Kozinakas

 
  • 250 ml medaus
  • 3 šaukštai cukraus
  • 500 g graikinių riešutų, saulėgrąžų, sezamų sėklų ir pan.

Gaminimas

 

Riešutus ir sėklas pakepinti sausoje keptuvėje. Po to juos pakapoti. Medų sumaišyti su cukrumi ir pamažu pilti, maišant su riešutais bei sėklomis. Maišant pavirti dar kelias minutes. Kai masė atvės, iškočioti 1 – 1,5 cm storio lakštą ir supjaustyti.

 

8 – 12 porcijų

100 g apie 118 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Pelamuši

 
  • 1 l sulčių  (vynuogių, granatų, obuolių, abrikosų ar kt.)
  • 155 g kukurūzų miltų
 

Gaminimas

 

Sultis užvirinti ir toliau virti ant mažos ugnies 10 – 15 minučių. Nukelti nuo ugnies, atvėsinti ir plona srovele, maišant, kad nesusidarytų gumulėliai, supilti kukurūzų miltus. Po to vėl virti ant mažos ugnies pusvalandį. Supilti į serviravimo lėkštes ir palikti kambario temperatūroje, kad sustingtų. Puošti graikinių riešutų puselėmis.

 

4 porcijų

100 g apie 175 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti