Šiaurės Afrikoje populiarūs kuskuso patiekalai pastaruoju metu labai išpopuliarėjo ir mūsų šalyje. Kuskusas gaminamas iš manų kruopų, verdamų garuose. Tradiciškai jis patiekiamas su įvairiomis daržovėmis arba mėsa. Įdomu, kad Šiaurės Afrikoje kuskusas simbolizuoja laimę, palaiminimą ir gausą. Tradiciškai šis patiekalas valgomas per įkurtuves ir įvairias šventes. Kuskusas yra naudingas dėl jame esančių maistinių skaidulų, B grupės vitaminų ir mikroelementų (iš kurių galima išskirti seleną ir kalį), kurie padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas.

 

Arabiškos salotos iš kuskuso ir daržovių

 

"kuskusas"

  • 190 g kuskuso
  • 2 cukinijos
  • 2 citrinos
  • 2 pomidorai
  • 2 ilgavaisiai agurkai
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • Morka
  • Raudona paprika
  • Raudonasis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 15 g bazilikų
  • 15 g petražolių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitė įkaitinti iki 200 laipsnių. Kuskusą užpilti karštu vandeniu ir po kelių minučių sumaišyti su šakute. Supjaustyti cukinijas, citrinas, pomidorus, raudonąjį svogūną, papriką ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Daržoves sudėti ant skardos ir apkepti orkaitėje apie 10 minučių. Sudėti pjaustytus agurkus, vyšninius pomidorus, smulkiai supjaustytas morkas, petražoles ir bazilikus. Viską sumaišyti su kuskusu.

 

6 žmonėms

100 g apie 45 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Vištienos, brokolių ir kuskuso salotos

 

  • 500 g vištienos krūtinėlių filė
  • Brokolinis kopūstas
  • 150 g kuskuso
  • Citrinos sultys ir žievelė
  • Raudonasis svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Aitriosios paprikos pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Supjaustytą vištieną, sumaišyti su aliejumi ir citrinų sultimis. Kepti keptuvėje kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais bei česnaku apie 8 – 10 minučių, kol svogūnais taps permatomi, o vištiena iškepusi. Brokolį išskaidyti žiedynais ir sudėti į verdantį vandenį dar pavirti 4 minutes. Sumaišyti su vištiena ir smulkiai supjaustyta aitriąja paprika. Išmaišyti ir dar patroškinti 2 minutes. Kuskusą užpilti karštu vandeniu ir po kelių minučių sumaišyti su šakute. Tada sumaišyti su vištiena, citrinos žievelėmis, petražolėmis ir likusiomis citrinos sultimis. Paskaninti druska ir pipirais.

 

6 žmonėms

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

 

Kepti pomidorai, įdaryti kuskusu ir aplieti jogurto bei mėtų padažu

 

  • 9 dideli pomidorai
  • 190 g kuskuso
  • Citrinos sultys
  • 4 džiovintos figos
  • 2 šaukštai migdolų drožlių
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų
  • Alyvuogių aliejaus kepti

Padažui:

  • 260 g natūralaus jogurto
  • 2 šaukštai smulkintų mėtų
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Skiltelė česnako

 

Gaminimas

 

Orkaitė įkaitinti iki 200 laipsnių. Nupjauti pomidorų viršūnėles. Su šaukšteliu išskobti minkštimą ir sėklas. Sudėti ant aliejumi pateptos skardos. Citrinų sultis sumaišyti su likusiomis pomidorų sultimis. Įpilti 250 ml karšto vandens. Sudėti kuskusą ir išmaišyti su šakute. Sumaišyti su smulkintomis figomis, migdolų dribsniais ir cinamonu. Pomidorus įdaryti kuskusu su priedais. Uždengti viršūnėlėmis. Apšlakstyti aliejumi. Kepti orkaitėje 15 minučių. Paruošti padažą: jogurtą, citrinų sultis, smulkintą česnaką ir mėtas sumaišyti. Patiekti su keptais, kuskusu įdarytais, pomidorais.

 

9 žmonėms

100 g apie 64 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti